Hrvatski liječnik pronašao nešto jezivo na jetri pacijentice: ‘Bili smo uvjereni da je veliki tumor’

Autor: F.F

U emisiji Dr. Beck na HRT-u, abdominalni kirurg Stipislav Jadrijević je podijelio svoje iskustvo s jednom mladom pacijenticom. Prije nekoliko godina, mlada žena je došla u ambulantu s dijagnozom tumora na jetri. Budući da je bila mlada, a CT je pokazivao veliki tumor, odlučio je odmah izvršiti operaciju. Tijekom operacije, izgledalo je kao da zaista postoji tumor, sličan tumoru žučnih puteva: tvrd i bjelkast, objasnio je dr. Jadrijević.

“U ambulantu mi je prije nekoliko godina stigla jedna mlada žena. Dijagnoza je bila tumor na jetri, a s obzirom na to da je bila mlada, a CT je pokazivao veliki tumor, odlučio sam se na hitnu operaciju. Dok je operacija bila u tijeku i dalje je sve izgledalo kao tumor. Sličan tumoru žučnih puteva, bio je tvrd i bjelkast”, objašnjava dr. Jadrijević.

Potom je otkrio kako je usred operacije imao veliku komplikaciju. Morao je prvotno izvaditi jetru, kako bi je ponovno vratio u pacijenticu, što nije nimalo jednostavan pothvat.

Nije bio tumor

“Imali smo komplikaciju na operaciji. Morao sam pacijentici izvaditi cijelu jetru iz trbuha te nakon odstranjivanja tumora vratiti joj zdravi dio jetre. Nakon pet dana mi se javio patolog i otkrio kako se nije radilo o tumoru nego o lisičjoj trakavici. Hvala dragom Bogu, ona se nakon operacije uspješno oporavila”, zaključio je.

Mnogi pate od novčane dismorfije, a nisu ni svjesni što je zapravo to

Inače, lisičja trakavica je parazitski crv koji može zaraziti ljude i druge sisavce. To je mali, tanki crv koji se može naći u crijevima domaćina. Infekcija lisičjom trakavicom obično se događa konzumacijom sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa zaraženih životinja, poput lisica ili drugih grabežljivaca. Crvi se razvijaju u crijevima domaćina, gdje mogu uzrokovati različite simptome poput probavnih smetnji, bolova u trbuhu i gubitka težine.

U nekim slučajevima, infekcija lisičjom trakavicom može zahtijevati medicinsku intervenciju kako bi se uklonili paraziti iz tijela. Liječenje lisičje trakavice obično uključuje uporabu antiparazitskih lijekova. Najčešće korišteni lijekovi su albendazol ili mebendazol, koji djeluju na uništavanje crva u tijelu. Ovi lijekovi obično se propisuju u određenim dozama i trajanju prema preporukama liječnika, ovisno o ozbiljnosti infekcije.

Ponekad je potrebno ponoviti terapiju kako bi se potpuno uklonili svi paraziti. Uz to, važno je promicati higijenske mjere poput temeljitog pranja ruku i kuhanja mesa kako bi se spriječila ponovna infekcija.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More