Humana akcija Imaš izbor

Lična arhiva

Oko milion žena na svetu svake godine dobije zastrašujuću dijagnozu – kancer dojke. Samo u Srbiji više od 4.000 žena godišnje oboli od ove pošasti. Brojke, nažalost, iz dana u dan rastu, a starosna granica obolelih se smanjuje.

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u modernom dobu. Hrabre dame koje uspeju da pobede ovu neman i odstrane je posle masektomije neretko ostanu bez mogućnosti da urade rekonstruktivnu operaciju grudi.

Klinika Varis u Beogradu na čelu sa prof. dr sci. med Sinišom Kojićem je jedina u regionu koja je pre dve godine odlučila da ženama koje su pobedile karcinom dojke, podari u humanom projektu pod nazivom Imaš izbor 12 besplatnih rekonstruktivnih operacija grudi savremenom metodom DIEP.

Ova estetska oaza u prestonici osnovana je 2017. godine. Klinika Varis je specijalizovana za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, a osim toga nudi i usluge iz oblasti antiejdžinga, barijatrijske hirurgije, kardiologije i gastroenterologije, kao i usluge iz oblasti opšte medicine.

Osim izgleda, doktor Kojić sa svojim timom u ovom humanom projektu “popravlja” damama i skrhanu dušu i samopouzdanje.

O tome svedoči i gospođa Milica Pećerić, prva dama operisana u okviru projekta Imaš izbor 2019. godine. Ona ne krije zadovoljstvo i radost što ne samo da je pobedila bolest, već i što joj se ukazala prilika da dobije DIEP metodom (sopstvenim tkivom) – rekonstrukciju dojke.

Ove godine Milica je bila ta koja je započela izvlačenje. Žene se, inače, za ovu humanu akciju prijavljuju onlajn na konkurs koji se raspisuje jednom godišnje. Sve prijavljene dame besplatno pregleda stručni tim Klinike Varis. Ukoliko se pokažu kao kandidati putem medicinske dokumentacije, ulaze u izbor za nasumično izvlačenje koji se ove godine održao poslednjeg dana marta.

Osim Milice Pećerić, akciju su podržali članovi tima: anesteziolog dr Vesna Malenković, kardiolog dr Danijela Drašković, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije Dr Zuhra Memić i Dr Goran Jovanović… Bile su tu i novinarke Minja Miletić, Jelena Gajšek i Vesna Dedić, ali i “Vesti” koje su imale tu čast da pored nekolicine gostiju izvuku jednu “dobitnicu” kojoj će se život ponovo promeniti iz korena.