IMATE LI VI BIJELI POLUMJESEC NA NOKTU?

IMATE LI VI BIJELI POLUMJESEC NA NOKTU?

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Kineska i tradicionalna narodna medicina imaju svoje „viđenje“ i tumačenje ovog neobičnog, a važnog dijela nokta

Bijeli „polumjesec“ na dnu nokta zove se na latinskom – lunula („mali mjesec“). To je vrlo osjetljiv dio strukture nokta jer se zapravo radi o vidljivom dijelu korijena. Veoma je važan za zdravlje nokta i ne smije se oštetiti jer u tom slučaju cijeli nokat ostaje trajno deformiran. Međutim, ako oštetite „samo“ ostatak nokta i on otpadne ili se odstrani, lunula ostaje netaknuta i na svom mjestu.

Bijela je samo naizgled, zbog toga što peti temeljni (bazalni) sloj epiderme „skriva“ krvne žile koje se nalaze ispod nje. Najbolje se vidi na palcu, ali nije rijetkost da se uopće ne vidi na noktima ljudi. To se događa kada sloj kože pri korijenu nokta koji se zove eponihij prekrije lunulu.

U narodnoj i alternativnoj medicine postoje vjerovanja da lunula otkriva važne informacija o našem zdravlju. Tako, na primjer, prema tradicionalnom kineskom vjerovanju nedostatak lunule upućuje na anemiju i lošu ishranu, blijeda lunula plavkaste boje na dijabetes, a lunula s crvenim mrljama na kardiovaskularne bolesti.

Prema ayurvedi, lunula predstavlja „agni“ – probavnu vatru u našem tijelu. Nedostatak lunule ili izrazito mali „polumjeseci“ upućuje na slabu probavu koja može biti posljedica usporenog metabolizma i taloženja toksina u tijelu.

Broj pregleda:
1.413

Komentari

komentara

nokti polumjesec 2020-03-30
Aura RedakcijaOriginal Article