Indonezija (4): Provod na Obojenom jezeru

Indonezija (4): Provod na Obojenom jezeru 1Foto: Iz lične arhive

Među mnogim sjajnim odredištima u području Punćaka ili aktivnostima su „Obojeno jezero“ (Talaga Varna), jahanje konja, letovališta…

Do Bandunga mnoštvo je hotela, od najekskluzivnijeg smeštaja sa konferencijskim dvoranama, do stambenih četvrti i jednostavnijih bungalova. Puno je cvetnih vrtova i voćnjaka, mnogo toga za uživanje izletnika.

Ovo je, takođe, omiljeno područje za paraglajding pa entuzijasti sa raznobojnim padobranima klize niz zelene doline.

Na vrhu puta je Odmaralište Punćak prevoj, stari holandski pansion sa koga se pruža panoramski pogled na planine i plantaže.

Preostali nostalgični za holandskom kolonijalnom hranom tu nađu sočni biftek u starom stilu sa pečenim krompirom i završe obed desertom istinskih palačinki „pofertjes“.

Četiri kilometra naniže je velika Botanička bašta Cibodas, produžetak Bogorovih vrtova. Bašta je posebno izgrađena za uzgoj i proučavanje suptropskih biljaka.

Izvorno, tu su uzgajani Java kafa i kinin namenjeni izvozu i postali su poznati širom sveta.

Dalje niz cestu je gradić Ćipanas. Nalazi se u dolini planine Gede i njegovo ime znači „Vruća voda“ ili „Vrelo vrelo“ na jeziku plemena Sunda. To je zbog prisustva sumpornih izvora na tom području.

U Ćipanas turisti dolaze da kupuju sveže povrće, voće, cveće, ukrasno bilje i suvenire.

U Ćipanasu je još jedna Predsednička palata, planinska rezidencija šefa indonežanske države.

Stoji usred manikiranih travnjaka i osvežavajućih izvora, u podnožju Gedea, na nadmorskoj visini od 1.100 metara. Luksuzna rezidencija je podignuta 1740. u području poznatom po čistom i svežem planinskom vazduhu, te osvežavajućim izvorima vruće sumporne vode.

Prvi indonežanski predsednik Sukarno često je posećivao Palatu Ćipanas, uglavnom kao mesto da nađe inspiraciju za svoje govore, posebno da upozori na nezavisnost koja je na arhipelag stigla 17. avgusta 1945.

U Ćipanasu se Sukarno, takođe, venčao sa jednom od supruga, Hartini.

Natrag u Ćisarui je Taman Safari Indonesia, ili Indonežanski safari park.

Najpoznatiji je među tri takva centra oformljena u različitim delovima prostrane zemlje radi zaštite životinja i kao zoološka bašta sa bogatom raznolikošću flore i faune.

Taman Safari zauzima površinu od 170 hektara na prostoru nekadašnje plantaže čaja. Nalazi se na nadmorskoj visini od 900 do 1.800 metara.

U Taman Safariju usred prirodnog okruženja obitava između 2.500 i 3.000 životinja iz celog sveta, uključujući bengalske tigrove, žirafe, nilske konje, zebre…. Mogu se naći i lokalne životinje koje uključuju bizone, komodoe, nosoroge, anoe, bele tigrove, orangutane, sumatranske slonove, malajske sunčeve medvede (Helarctosmalayanus)…

Ponekad se može videti mnogo majmuna makakija (Macaca) koji se hrane rakovima i ptice Javanska mina (Acridotheres javanicus), poreklom iz šuma planine Pangrango.

Taman Safari je i ozbiljan centar za zaštitu, u kome se nalazi preko 200 vrsta životinja. Zoološki vrt sprovodi programe uzgoja zaštićenih i ugroženih vrsta iz celog sveta, kako bi umnožio njihov broj.

Taman Safari dnevno poseti u proseku 3.000 posetilaca, a krajem sedmice i praznicima i do 10.000. Na raspolaganju im je pored više restorana, smeštaj, od skromnih hotela, karavana, do vila. Oni koji provedu noć u Taman Safariju treba da ponesu jaknu kako bi se ugrejali.

Original Article