Ishrana dojilja

Ishrana dojilja

Detalji Kategorija: Zdravlje žena

Ishrana dojilja je veoma važna, jer treba da obezbedi detetu kvalitetno mleko, a da ne naruši mamino zdravlje. Majke, dojilje, se pitaju da li treba da “jedu za dvoje”, šta treba da jedu, a šta da izbegavaju, šta može da smeta detetu, da li mogu da piju lekove…? Često dobijaju protivrečne savete, koji zbunjuju.

Koliko da jedete?

Vaše bake će sigurno reći da jedete za dvoje. Istina je da treba više hrane, ali ne duplo. Više hrane ne znači više mleka. Ako unosite mnogo više kalorija ugojićete se. Za dojenje je potrebno 300 – 500cal više, a to se može obezbediti unosom jednog parčeta integralnog hleba, barenog jajeta i čaše jogurta. Ako dojite blizance, energetske potrebe rastu za 400-800 kcal. Dodatna energija, u odnosu na period pre trudnoće, neophodna Vam je ne samo zbog dojenja, već i zbog promena kojima je Vaš organizam izložen (manje spavate, aktivniji ste…). Da li je energetska vrednost hrane dovoljna znaćete veoma jednostavno, jer ako je mala mršavićete. Zato je mnogo važnije pitanje šta da jedete.

Šta da jedete?

Vašem telu je glavni zadatak da obezbedi kvalitetno mleko, jer beba u prvoj godini života napreduje više nego ikad u životu. Sa šest meseci će udvostručiti težinu na rođenju, a sa dvanaest utrostručiti. Kod beba, koje su bile sa nižom težinom na rođenju taj napredak će biti još veći. Hrana treba da bude raznovrsna sa malo većim unosom voća povrća, mlečnih proizvoda, jaja i kvalitetnog mesa. Ishrana posebno treba da obezbedi dovoljno belančevina, kalcijuma, cinka i vitamina.

Belančevine ćete obezbediti konzumiranjem mesa, mleka i jaja. Koristite kvalitetno posno meso (teleće, juneće, piletinu) i ribu. Treba da imate svakodnevno uz povrće jedan mesni obrok ili umesto njega dva jajeta. Svakodnevno pojedite obavezno jedno jaje. Koristite svakodnevno i mleko i mlečne proizvode. Ne sekirajte se ako ne volite slatko mleko ili ga ne podnosite zbog nedostatka enzima laktaze. Sasvim ga mogu zameniti fermentisani mlečni proizvodi, sir, jogurt i kiselo mleko. Radije koristite mladi nego star sir, jer on ima više masnoće, a kačkavalj i soli.

Izuzetno je bitno da vodite računa o unosu kalcijuma u toku dojenja (oko 1.200 mg/dan), jer ukoliko ne unosite dovoljne količine (hranom i u vidu preparata), nivo kalcijuma u mleku održaće se povlačenjem kalcijuma iz Vašeg tkiva (pogotovo kostiju i zuba).

Ukoliko ste vegetarijanka vodite računa o unosu vitamina B12! Da bi dojilja, vegetarijanka, unela sve neophodne sastojke mora da jede dovoljno mleka i mlečnih proizvoda, jaja i raznovrsnih žitarica.

Cink je takođe bitan mineral u toku dojenja, a preporuke su 15-20 mg dnevno. Izvor cinka su jaja, meso, žitarice (hleb i proizvodi od integralnog brašna, pahuljice,…). Dobro isplaniranom i kombinovanom hranom, obezbedićete svom organizmu, a samim tim i svom detetu dovoljne količine i ostalih minerala (potrebe se ne razlikuju u odnosu na period trudnoće).

S obzirom da veći deo majčinog mleka čini voda, neophodno je da nadoknadite taj gubitak unosom oko 1.5-3 l tečnosti dnevno. To znači da treba da unosite 4 čaše vode više u odnosu na period pre trudnoće. Ako malo mokrite i mokraća ima tamno žutu boju to znači da ne unostite dovoljno tečnosti. Nemojte da preterujete sa tečnostima, po nekima, to može da smanji količinu mleka. Najbolje je da se upravljate svojim osećajem žeđi. Tečnost obezbedite unosom mleka, sokova, supa i vode. Prvih dana ćete u toku dojenja osećati jaku žeđ. Zato stavite pored sebe čašu vode ili soka da biste mogli da pijete u toku dojenja ili nakon podoja.

Šta ne smete da jedete?

Za mnoge dojilje ovo je najteže pitanje. Verovatno ćete u vezi sa njim dobiti protivrečne savete. Dobićete spisak namirnica, koje ne smete da jedete i što je najgore, ako pitate više osoba taj će se spisak produžavati. Istina je da je dojilji malo stvari zabranjeno. Ipak, ređe jedite prženu, pohovanu i masnu hranu, kao i slatkiše, zbog praznih kalorija.

Unos alkohola se ne preporučuje. U našem narodu se dojiljama daje pivo, da bi imala više mleka. Međutim, to naučno nije potvrđeno, pa nemojte sa tim ciljem da ga pijete. Ako vam se pije nešto od alkohola to može da bude pola čaše vina ili piva uz ručak.

Potreban je oprez sa kafom. Kofein prelazi u majčino mleko, pa ako ga unosite u većim količinama novorođenče može da bude nemirno, da slabije jede i da se teže uspavljuje. Bebe su osetljivije na kofein, a uz to on se kod njih mnogo sporije izlučuje. To ne znači da morate da prestanete da pijete kafu, ali morate da se ograničite na 1 – 3 šoljice dnevno i to dva sata pre podoja.

Novorođenče ima jako razvijeno čulo ukusa. Od prvog dana naviknuto na majčino mleko nekada može da ga odbija zbog toga što je promenilo miris ili ukus. Veoma je teško da se odredi koja je namirnica za to kriva, ali ipak bebe najčešće reaguju na jako začinjenu hranu. Pojedina hrana, kao pasulj, kelj i luk se često krivi za grčeve beba. Mađutim, to nije dokazano. Mnoge dojilje primate da i ako su ih izbacile iz ishrane, novorođenče i dalje ima grčeve. Najbolje je da jedete raznovrsnu hranu, a da namirnice koje izazivaju nadimanje jedete u malo manjoj količini, nemate razloga da ih izbacite iz ishrane.

Mnogi lekovi se izlučuju mlekom. I pored toga oni nisu zabranjeni za dojilju. Važno je da ih ne uzimate na svoju ruku. Za svaki lek se posavetujte sa svojim lekarom ili pedijatrom, pa ako oni dozvole koristite ih. Ne prelaze svi lekovi u mleko, a od onih koji prelaze nisu baš svi štetni za bebu.

Nije hrana, ali je zabranjeno?

Jedina stvar koja je dojiljama zabranjena je pušenje. Pušenje u toku dojenja je posebno opasno, jer se nikotin izlučuje u majčino mleko i tako prenosi odojčetu. Osim stvaranja nikotinske zavisnosti, pušenje u blizini novorođenčeta povećava rizik za nastanak iznenadne smrti novorođenčeta. Insistirajte da se ne puše u prostorijama gde dete boravi.