Ishrana i zdravlje zuba

Ishrana igra veoma važnu ulogu kako za opšte zdravlje tako i za zdravlje zuba. Što je način ishrane lošiji to je i veća verovatnoča da će te patiti od bolesti zuba i desni. Većina namirnica prouzrokuje da bakterije u ustima stvaraju kiselu sredinu u kojoj se stvarju zubne naslage – plak. Plak su lepljive naslage koje se talože na zubima i oko nji i kod odraslih dovode do kvarenja zuba (karjesa),oboljenja desnih i gubljenja zuba.

Namirnice koje sadrže šećer i skrob loše utiču na zube.
Da bi zuubi bili zdravi u ishrana treba da bude raznovrsna i zastupljene svih 5 glavnih vrsta namirnica.

Smanjene dnevne količine vitamin C i kalcijuma koje dnevno unosimo hranom, mogu pospešiti razvoj paradentoze. Vitamin C ima važnu ulogu u regeneraciji vezivnog tkiva i antioksidantno dejstvo. Ljudi koji hranom unose manje od dnevno preporučene doze vitamina C ( a ona iznosi oko 60 mg što odgovara jednoj naranži), 1,5 puta su skloniji razvoju paradentoze. Za vreme parodontne bolesti zapaljenje uzrokuje pojačano oštećenje tkiva. Zbog zaštitne i regeneracijske uloge vitamin C usporava napredovanje parodontne bolesti. Posebno je važna zaštitna uloga vitamina C kod pušača jer neutralizira oksidanse iz dima cigarete.
Kalcijum je važan sastojak kostiju pa stoga utiče na mineralizaciju i gustoću kostiju. Jače mineralizirana kost je otpornija na parodontnu upalu.

Treba ograničiti unos grickalica i slatkiša jer povećavaju kiselost u ustima pa bakterije napadaju gleđ zuba već 20 minuta posle njihovog konzumiranja.

Ako se ovakva hrana unosi u okviru redovnog obroka onda je manje štetna jer pljuvačka koja se više luči tokom obroka će pomoći da se zubi očiste od ostataka hrane i da se smanji efekat kiselosti. Preporučuje se da između obroka unosite sir, voće, povrće i jogurt.

Kao što ispravna ishrana povoljno utiče na opšte zdravlje tako utiče i na opšte zdravlje i čvrstinu zuba.

Dobro zdravlje zuba i usta ne znači da treba da izbegavate neke vrste hrane, njihov unos samo treba ograničiti. Za preporuku je da posle svakog obroka detaljno operete zube. Ukoliko niste u mogućnosti da operete zube izbegavajte lepljivu, slatku hranu. Prva pomoć ako ne možete da odolite grickalicama a niste u mogućnosti da operete zube je da usta makar isperite vodom, čime će te isprati ostatke hrane koja se zaglavila između zuba. Gume za žvakanje mogu privremeno da zadovolje vašu potrebu da jedete između obroka, a smo žvakanje može da pomogne da zubi ostanu čisti, luči se pljuvačka, koja neutrališe kiseline iz hrane.

Naravno neophodna je redovna higijena zuba, detaljno pranje zuba makar dva puta dnevno i sistematski pregledi kod stomatologa makar jednom godišnje.