Ishrana kao bitan činioc kontrole visokog krvnog pritiska

Dokazano je da zdrava ishrana tokom života može da služi u prevenciji visokog krvnog pritiska ili da doprinusi, pored lekova u snižavanju povišenog krvnog pritiska.

Vegeteijanski način ishrane

Generalno vegeterijanci imaju niži krvni pritisak i u manjem broju oboljevaju od visokog krvnog pritiska i ostalih kardiovaskularnih oboljenja. Eksperti smatraju da je tipična vegeterijanska ishrana bogatija kalijumom, ugljenim-hidratima, nezasićenim masnoćama, vlaknima, kalcijumom, magnezijumom, vitaminima C i A, koji svi imaju povoljan uticaj na krvni pritisak.

Ishrana bogata vlaknima je veoma efikasna u prevenciji i tretiranju mnogih oblika kardiovaskularnih oboljenja, uključujući i hipertenziju. Na povišeni krvni pritisak najbolje utiču vlakna koja su rastvorljiva u vodi, a sadrže ih ovsene mekinje, pektini jabuke, ne glazirane žitarice, sve one pored toga što snižavaju krvni pritisak, smanjuju nivo LDL holesterola, povoljno utiču na gubitak viška kilograma, pomažu u izbacivanju teških metala iz organizma.

Šećer – povišava krvni pritisak, nije sasvim poznato na koji način ali se pretpostavlja da potstiče produkciju adrenalina, koji za uzvrat povišava krvni pritisak.

Trebalo bi slediti način ishrane u kojoj su namirnice bogate kalijumom (viće i povrće) i esencijalnim amino-kiselinama a izbegavati masnoće, šećer i so.

DASH ( Dietary Approaches to Stop Hypertension ) je način ishrane u kojoj su povećane dnevne doze voća i povrća, hrane sa niskim procentom masnoće pogotovo, zasićenih masti, ukupne količine masti i holesterola. DASH dijeta uključuje ne glazirane žitarice, belo meso, ribu i koštiničavo voće, a smanjeno unošenje masnoća, crvenog mesa, slatkiša i zaslađenih pića.

Smanjenje soli i natrijuma u isheani – ključno je u ishrani smanjiti unos soli i natrijuma. Pre upotreba lekova u kontroli hipertenzije, ljudi sa visokim krvnim pritiskom su imali samo jednu opciju da drastično smanje unos soli i drže se dijete u kojoj je smanjen unos kalorija, čime su mnogi od njih mogli da snize povišeni krvni pritisak..

Prekomerno unošenje soli, kombinovano sa smanjenim unosom kalijuma, uzrokuje povećan volumen tečnosti i oišijen funkcionisanju mehanizama za regulisanje krvnog pritiska.

Smanjeno unošenje soli nije dovoljno efektivno dok se ne dopuni većim unosom kalijuma. Većina nas unosi monogo više soli nego što bi trebalo. Preporučeno je da se dnevno unosi manje od 2.4 grama natrijuma, što je srazmerno količini od 6 grama soli tj. jedna kafena kašika kuhinjske soli. lekar može da preporuči još nižu količinu soli jer to takođe sprečava povećanje krvnog pritiska i utiče da prepisani lekovi efikasnije deluju protiv hipertenzije.

Povrće koje treba uzimati u prevenciji i protiv visokog krvnog pritiska

Celer (Apium graveolens)- u orjentalnoj medicini se tradicionalno koristi celer za snižavanje povišenog krvnog pritiska, koju potkrepljuju neka novija istraživanja.

Beli luk (Allium sativum) veoma je koristan u borbi protiv visokog pritiska. Povoljno deluje protiv svih kardiovaskularnih oboljenja. U ispitivanju, pacijenti su jeli jedan češanj belog luka 12 nedelja i posle tog perioda značajno im je snižen krvni pritisak naročito diastolnii nivo holesterola.

Crni luk (Allium cepa), snižava sistolni pritisak za 25% a diastolni za 15%.

Paradajz, bogat je u gama-amino bitričnim kiselinama, sastojku koji može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska.