Ishrana u trudnoći mora da bude uravnotežena

• Važan je ravnomeran unos svih vrsta namirnica • Previše vitaminskih dodataka šteti majci i bebi • Gvožđe izaziva zatvor
O ishrani trudnica često se polemiše, ali jedno je sigurno: žena u drugom stanju trebalo bi da jede za dvoje, ali to ne znači da porcije moraju da budu udvostručene.
Dodatni unos kalorija koji je neophodan za pravilan rast i razvoj bebe iznosi oko 15 odsto. Zato se trudnicama preporučuje da pojačaju ishranu za oko 150 kalorija u prvom i za oko 300 kalorija u druga dva tromesečja. U suprotnom, ako se unos kalorija u trudnoći smanji, doći će do manjka proteina, vitamina i minerala, neophodnih za ishranu bebe. To rezultira i padom rezervi masti, što dovodi do stvaranja ketona u krvi i urinu. NJihovo nastajanje je znak gladovanja i vrlo lako može da rezultira mentalnom retardacijom deteta. Žene bi u ovom periodu trebalo da zaborave na dijete, a izbalansirana ishrana od samog početka trudnoće, omogućava da se ne dobije više kilograma nego što je potrebno, a da se istovremeno unese dovoljno hranljivih sastojaka potrebnih trudnici i bebi. U ishranu bi trebalo uvrstiti: žitaricesa mlekom (korn-fleks), kuvani pasulj i krompir, ribu, a naročito sardinu, šunku, sir, povrće, piletinu i teletinu, ponekad svinjetinu, sve mlečne proizvode, voće i voćni jogurt.
Za razvoj bebinih organa najvažnija su prva tri meseca trudnoće. Izbalansirana ishrana koja podrazumeva ravnomerni unos svih vrsta namirnica, zato je izuzetno važna u ovom periodu. Tri nedelje posle začeća, bebino srce, krvni sudovi, mozak i kičmena moždina počinju da se razvijaju. Između četvrte i osme nedelje srce počinje da kuca i formiraju se pluća, bubrezi i jetra… Posle trećeg meseca počinje da funkcioniše posteljica. Pre toga je beba direktno zavisila od toga šta jede majka, a zahvaljujući posteljici sada može da uzima samo ono što joj je potrebno. Zato, ako se u prvom tromesečju ne hranite kako valja, narušićete pravilan razvoj bebe, a i sami ćete osetiti negativne posledice vaših grešaka.
Lekari savetuju da se vitamini koji se uzimaju tokom trudnoće prepisuju na individualnoj osnovi, zavisno od ženinog načina ishrane, ali mnoge buduće majke to čine i na svoju ruku. Nemojte uzimati velike doze jednog vitamina tokom trudnoće, osim ako to savetuje vaš lekar. Najrizičniji je vitamin A, višak tog vitamina povezuje se s oštećenjima deteta. Drugi vitamini i minerali u prevelikim količinama takođe mogu izazvati negativan učinak na fetus, višak jednog minerala može uzrokovati neravnotežu drugih.
Redovni vitaminski dodaci uglavnom se pripisuju trudnicama koje nastavljaju da puše u trudnoći, vegetarijankama, trudnicama koje nose više od jednog ploda…
S druge strane, istraživanja pokazuju da u ishrani trudnica najčešće nedostaju četiri vitamina (folna kiselina, B-6, D i E) i četiri minerala (kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink). Od svega navedenog, najteže je, samo iz hrane, osigurati dovoljno gvožđa, ali je problem u tome što su zatvor, loše varenje i mučnina njegova nuspojava.
Šta izbegavati?
Postoje izvesni proizvodi i namirnice koje mogu da izazovu trovanje, pa bi ih tokom trudnoće trebalo izbegavati.
To su: jetra i njeni proizvodi, stari, slani sirevi, sirova i slabo kuvana jaja ili bilo koja hrana koja sadrži nekuvana jaja, penast sladoled (posebno onaj iz aparata), nepasterizovano mleko, kuvana hrana koja je stajala duže vreme, školjke, sirovo ili slabo kuvano meso.
Korisni saveti• Umereno sa alkoholom. Nikako nemojte piti više od dve čaše vina ili jedne čaše piva dnevno,
• Velike količine napitaka koji sadrže kofein (čaj, kakao, koka-kola i kafa) nisu dobre za bebu,
• Ako postoji i najmanja sumnja u kvalitet vode u vašem kraju, biće bolje da pijete flaširanu,
• Neke biljke i ulja mogu da budu opasni za trudnicu, zato se pre njihovog korišćenja konsultujte sa stručnjakom,
• Perite ruke nakon što dođete u kontakt sa sirovim mesom i uvek ga držite ispod kuvane hrane u frižideru.