Ishranom protiv glavobolje

Studija koja je objavljena u americkom casopisu Journal of Nutrition, govori da se veliki broj pusaca losije hrani od nepusaca. Konzumiraju vise masnoce, hrane bogate holesterolom, alkohol, a mnogo manje namirnice koje sadrze vitamine, antioksidanse i vlakna. Profesor Benvenuto Cesaro sa Milanskog univerziteta upozorava da dim samo jedne popusene cigarete proizvede milion milijardi slobodnih radikala, molekula koji ostecuju celije, pa su tako i odgovorni za nastajanje mnogih ozbiljnih oboljenja.

Dokazano je da neke namirnice mogu da izazovu iznenadnu glavobolju jer sadrze supstance koje sire krvne sudove, ukljucujuci i one u glavi, i tako prouzrokuju bol.

Dobra prevencija glavobolje je pravilna ishrana.
Preporucljiva je upotreba ljute papricice koja sadrzi kapsacin, supstancu koja regulise cirkulaciju krvi i smanjuje produkciju supstanci koje prouzrokuju bol. Preporucljive su namirnice koje sadrze magnezijum (meso i sveze povrce), mlecni proizvodi, hleb, med, riba i cerealije.

Osobe koje posle jela pate od glavobolje treba da izbegavaju alkoholna pica, mesne preradjevine, stare sireve, kafu, cokoladu, konzervirane namirnice i preteranu upotrebu soli.