Ishranom protiv stresa

Stresan dan svakoga može poslati u lov na čokoladu, ali ako se redovno prejedate slatkišima kada ste uznemireni ili napeti, to nema nikakve veze sa snagom volje.

Ugljeni hidrati stimulišu snažne hormone koji stvaraju osećaj zadovoljstva. Ovakav način ponašanja je sličan zavisnosti od nikotina, što otežava odvikavanje od pušenja koje opet nije nemoguće ostvariti i iznenađujuće je da i u takvoj vrsti zavisnosti hrana može pomoći.

Umirujući efekat mogu da imaju mnoge namirnice bogate ugljenim hidratima koje s druge strane imaju i nutritivnu vrednost. Manje doprinose gojenju jer imaju manje kalorija od čokoladica ili drugih slatkiša za kojima će te posegnuti.

Prednost je što je manja verovatnoća da će te preterati u jelu tokom dana ako hranu koju unosite da bi ste se smirili tretirate kao obrok a ne užinu ili nesvesno pojedene zalogaje koje na računate kao obrok.

Kada posegnete za hranom, zapitajte se Da li jedem zato što sam zaista gladan ili se fokusiram na hranu da bi izbegao osećaj ljutnje, uznemirenosti, napetosti, tuge ili stresa?

Stalno tokom života koristimo hranu kao nagradu ili utehu. Prirodno se okrećemo hrani kao utehi kada stvari krenu naopako. Zbog toga stalno moramo biti svesni naših dnevnih emocija kako bi smo sprečili uzimanje hrane usled emocionalne nesigurnosti. Ako sebi postavljate pitanja da li ste nervozni, ljuti, napeti lakše će ze sprečiti osećaj koji vas tera da otvorite frižider ili kupite slatkiše.

Ako sve ovo ne pomogne, pronađite mesto daleko od kancelarije i polako uživajte u hrani koja će vas ujedno i smiriti.

Hrana kojom se možete boriti protiv emocionalnog grickanja:
-Supa od paradajza

-Zobene pahuljice

-Integralno pecivo sa dzemom

-Sveže ili kandirano voće

-Pomfri