Iskrena ispovest mame iz Sarajeva: Trudnoća bez ulepšavanja

Svim ženama koje su se porađale kroz glavu su prolazile iste ili sličene misli, a mama Šejla Čohadarević iz Sarajeva odlučila je da ih hrabro i bez ulepšavanja pretvori u status na svom Fejsbuk profilu.

“Tata je napravio. A ti jadna udebljala se, dobila vodu, strije, muči te gorčina, odoše zubi u … Jedeš slano i slatko istovremeno, jedeš sve što je jestivo. Kosa ti opada, voda u kolenima. Vilica te boli od žvakanja. Dobiješ i brkove i dlakav stomak. Ospe se lice, ospe se noga, ospe se guza.

Odeš na porođaj, svi ti ruku guraju kao da je dole tombola. Još samo domar da gurne. Umreš na porođaju, izgubiš živce, odeš u … Leđa te godinama posle bole, mi**a ti k’o ribolovacke čizme. Napinješ se, šiju te.

Dojiš bebu, bole dojke, bole bradavice, nadošlo mleko, pucaju bradavice, pucaš i ti. Ne možeš da kakiš, ne možeš da piškiš. Čistiš se- curi, nosi uloške 40 dana.

A tata.

Tata je napravio. Pa tatino ime piše u dokumentima u zagradi.

Došla si kući, ne možeš sesti, ne možeš leći. Beba plače, gladna nije, ukakila se nije. Dobiješ uz bebu i kofer saveta od babe, tetke, nane, strine, komšinice Sofije i komšije Milana. Te ga ovako, te ga ‘nako. Ukakilo se, upiškilo se, postaješ ekspert za govno. Što je zeleno, što je žuto.

Ako nije gladna onda su grčevi. Pa nosaj, pa kupaj, pa nema spavanja. Jupi imamo zub i opet ujede, prokrvari sisa – boli, ne može da doji. Nervozna plače.

Hodala bi, a ne bi. Sedela bi, a ne bi. Jednom rukom čuvaš bebu, drugom kačiš zavesu. Jedno oko pazi na starije dete, a drugo da supa ne pokipi. Legneš zadnja, ustaješ prva…

A tata???? Onaj što je napravio ? Tata se umori na poslu.