Island (2): Neobično i drugačije ostrvo

Island (2): Neobično i drugačije ostrvo 1Foto: Wikipedia

„Golden daj!“, dobar dan nam želi gospođa Haftis, naš islandski vodič. Isto to želi nam i vozač, Sigurson, koji će narednih desetak dana sasvim opravdati svoje prezime.

Sigurno i pažljivo nas je vozio od severa do juga zemlje…

Island je tektonsko-vulkanskog porekla. Nastao je pre 17 miliona godina. Površina mu je 102 hiljade kvadratnih kilometara. Grci su ga prvi otkrili u četvrtom veku dok su istraživali oblast Severnog mora. Do tada je Island bio potpuno nepoznat, izolovan i bez stanovnika.

U devetom veku naseljavaju se prve zajednice (po proceni doseljenika sve je na ovom ostrvu bilo neobično i drugačije u odnosu na ostale evropske zemlje).

Islanđani su 1000. godine primili hrišćanstvo; godine 1550. su ukazom danske kraljice bili ‘primorani’ da postanu protestanti. U 14. veku, kada se ujedinjuju Danska, Norveška i Švedska – Danska ždobija protektorat nad Islandom. I pored toga što je Island bio neutralan, za vreme Drugog svetskog rata Amerikanci su postavili baze pošto je ostrvo bilo strateški povoljno. Zadržali su se do početka 2000-ih godina kada su im Islanđani otkazali ‘gostoprimstvo’.

(Zbog prisustva američkih i britanskih vojnika – Island je odlučio da nema vojsku!)

Island leži na termalnim vodama. Krstareći izvanrednim asfaltnim putevima primećujemo splet širokih cevi kroz koje se topla termalna voda iz izvora razvodi u sva domaćinstva i društvene ustanove – tako da na ostrvu niko ne plaća grejanje. Zanimljiv podatak je da iz pojedinih termičkih izvora izlazila toliko vrela voda da su se cevi – bilo kojeg kvaliteta – topile. Da bi to sprečili – vodu su morali prvo da rashlađuju, pa tek onda da je cevima transportuju do gradova. Centar i glavno područje geotermičkih voda je Nesjavelir.

Original Article