Istina ili mit: Da li jabuke treba jesti svaki dan?

pixabay.com

Široko je rašireno verovanje da je za zdravo telo svakodnevno potrebno jesti jabuke. U zemljama engleskog govornog područja čak postoji izreka o ovom rezultatu, koja kaže: “An apple a day keeps the doctor away” što u bukvalnom prevodu znači “jabuka na dan drži doktora daleko”. Otkrivamo da li je to zaista tako ili je to još jedan mit o zdravoj ishrani.

Korist za zdravlje

Jabuke imaju brojne prednosti koje mogu doprineti dugotrajnoj snazi. One su bogate važnim hranljivim sastojcima, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. Tačnije, vitamin C deluje kao antioksidans, neutrališući štetna jedinjenja poznata kao slobodni radikali i štiti od bolesti.

Jabuke su takođe odličan izvor antioksidanata poput kvercetina, kofeinske kiseline i epikatehina. Neke studije takođe pokazuju da konzumiranje jabuka može da smanji rizik od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, a čak može da pomogne u prevenciji raka.

Uz sve ovo, pokazalo se da jabuke pomažu da se osećamo sito, smanjimo unos kalorija i povećate gubitak kilograma zbog sadržaja vlakana. Studije na ljudima, životinjama i u laboratorijama pokazale su da unos više voća može da bude povezan sa povećanom mineralnom gustinom kostiju i smanjenim rizikom od osteoporoze.

Pored toga, neka istraživanja sugerišu da konzumacija jabuka može da pomogne u smanjenju oksidativnog stresa, sprečavanju opadanja mentalnih performansi i usporavanju znakova starenja. Povećan unos jabuka može da bude povezan sa manjim rizikom od astme i dijabetesa.

Mogući nedostaci

Svakodnevno konzumiranje jabuka nije štetno po naše zdravlje. Međutim, ako ih jedemo previše, može se pojaviti nekoliko neželjenih efekata. Konkretno, to može da izazove simptome kao što su nadimanje i bolovi u stomaku.

Kao i ostalo voće, i jabuka ima puno ugljenih hidrata u svakoj porciji. Iako ovo nije problem za većinu ljudi, oni koji su na dijeti sa niskim sadržajem ugljenih hidrata ili se vode keto dijetom, možda će morati da smanje unos, piše harpersbazaar.rs.