Istraživanje Batuta ŠOKIRALO JE SVE: Deca GUBE NEVINOST SA 11 GODINA – kako je došlo do ovoga? (VIDEO)

Ljubav i seks

Prema istraživanju Batuta, od đaka prvog razreda srednje škole koji su izgubili nevinost, 23 odsto njih je u seksualne odnose stupilo već u 11. godini. Čak 25 odsto dečaka ne koristi zaštitu, 74 odsto devojčica ne uzima pilule za kontracepciju, i sada se pitamo da li su opasnosti svesni roditelji, ako nisu deca. O ovoj temi razgovarali smo sa ginekologom dr Zoranom Raovićem i doktorkom pedagoških nauka i dugogodišnjom direktorkom Medicinske škole u Beogradu, Nadom Trifković.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  

Ilustracija Foto: DREAM INSPIRATION/Shutterstock

Ilustracija Foto: DREAM INSPIRATION/Shutterstock

.

“To što većina devojaka i devojčica ne koriste pilulu za kontracepciju je istina, jer su devojčice i dečaci totalno needukovani. U Srbiji je, zaboga, tabu tema skks u porodici, a kamoli u školama. Smatram da je to jedan jedini razlog, naravno početak je porodica, pa potom škola”, ističe ginekolog Raović.

Tom mišljenju se priključuje i pedagoškinja.

“Ja bih sa pedagoške strane naglasila da je adolescencija nekada počinjala od 11. godine i trajala je do 19, kao jedan razvojni proces. Granice su ozbiljno pomerene. Adolescencija sada počinje sa 8-9. godinom. To je za decu, tog uzrasta, ali i za roditelje jedan veliki šok, jer se na to niko preterano nije pripremao”, dodaje pedagoškinja Nada Trifković.

Ona takođe dodaje da je seksualno vaspitanje u školama od izuzetne važnosti, ali da ono ne bude samo priručnik o anatomsko-fiziološkom razvoju polnih organa i redprodukcije, prekida neželjene trudnoće, već ono mora da prati kompletne razvojne promene mladih ljudi u tom uzrastu, koje su sada u mnogo čemu ubrzane i nisu sinhronizovane.

Raović ističe da postoje porodice u kojima se otvoreno priča o s*ksu, ali su retke. To najviše zavisi od socijalnog statusa, od mesta u kom živi, u školu u koju ide dete, ali na prvom mestu zavisi od odnosa roditelja sa decom.

“Deca su naučena da ih je sramota da prijave problem, ako ga imaju, a kamoli zadovoljstvo”, govori ginekolog.

Tinejdžeri se o s*ksu danas informišu na internetu.

“Koliko ste zaista spremni da svojom decom pričate o vlastitim seksualnim iskustvima? Vrlo malo. I u nekoj meri nije ni prirodno. Onda ne treba ni da očekujemo da će deca, pogotovo svoja prva seksualna iskustva, biti spremna na tu vrstu otvorenosti i pričati”, govori pedagoškinja i dodaje:

“U ovom uzrastu o kom govorimo sada, otvorenost se gradi na svim nivoima, pa će se onda eventualno desiti i otvoreno pričanje o prvim seksualnim iskustava”.

Kako razgovarati sa decom, kako im se “približiti” i pričati o problemima nebezbednog seksualnog odnosa, o korišćenju pilula za kontracepciju i “dan posle” u tim godinama rane adolescencije, dali su savete stručnjaci u nastavku:

Read More