Istraživanje: Nakon zaraze koronavirusom, imunitet traje najmanje pet meseci

Tanjug/AP

Osobe koje su prebolele Covid-19 vrlo verovatno imaju imunitet koji traje najmanje pet meseci, ali postoje i dokazi da osobe sa antitelima takođe mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji.

Preliminarni rezultati naučnika Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE) pokazali su da su slučajevi reinfekcije (ponovne zaraze) kod ljudi koji su preboleli Covid-19, retki. Od 6.614 slučajeva zaraze posmatranih u studiji, ponovo su se zarazile tek 44 osobe.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom talasu pandemije početkom 2020, sada ponovo mogle da budu podložne zarazi. Upozoravaju i da bi osobe sa takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen kroz zarazu koronavirusom, mogle da nose SARS-Cov-2 virus u nosu i grlu i da ga prenesu na druge.

– Znamo da je većina onih koji su bili zaraženi i razvili antitela zaštićeni od reinfekcije, ali još uvek ne znamo koliko dugo ta zaštita traje – kazala je viša savetnica na PHE i jedna od rukovodilaca studije Suzan Hopkins.

– To znači da iako neko veruje da je zaštićen jer je već preboleo zarazu, može da bude uveren da je vrlo malo verovatno da će razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se zaraziti i tu zarazu preneti na druge – istakla je.

U studiji se navodi da se nalazi istraživanja ne odnose na antitela ili druge imune reakcije stečene vakcinom protiv Covid-19, a da će se te reakcije istraživati kasnije ove godine.

Istraživanje, poznato pod nazivom “SIREN study”, sprovedeno je na desetinama hiljada zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji koji su se na prisutnost Covid-19 infekcije i antitela redovno testirali od juna prošle godine.