Istraživanje pokazuje da nas sestre čine srećnijim

Jedna je sestra

Bez obzira koliko nas nerviraju, kradu odeću i šminku. sramote nas i pred roditeljima otkrivaju naše tajne, sestre ipak čine čuda za naše mentalno zdravlje!

Istraživači dva renomirana britanska univerziteta navode da sestre mogu da nas učine srećnijim, ljubaznijim i pozitivnijim.

U istraživanju je učestvovalo 571 osoba, uzrasta od 17 do 25 godina, kako bi se utvrdilo stanje njihovog mentalnog zdravlja i pogleda na svet. Osobe sa sestrama su se pokazale kao emocionalno najstabilnije.

“Sestre podstiču otvorenu komunikaciju i bliskost u porodici”, navode istraživači. “Sa dečacima je suprotno, a razlozi za takvo ponašanje nisu dovoljno razjašnjeni. Može biti da je do bioloških razloga, ali pretpostavljamo da veliku ulogu ima i vaspitanje koje potencira da dečaci moraju da skrivaju osećanja i da je priča o emocijama rezervisana za devojčice. Ljudi time nesvesno uskraćuju dečacima, a kasnije i muškarcima pravo na otvoreno iskazivanje osećanja i misli, što može dovesti do problema”.

Bilo kako bilo, sestre su tu da vas podrže i uteše kad vam je to najpotrebnije. Ako nemate sestru, ne brinite. U nedostatku sestre, tu su roditelji, braća i prijatelji sa kojima možete da izgradite jednako kvalitetan odnos.