Istraživanje pronašlo vezu između COVID-19 i endoftalmitisa

Američka oftalmološka akademija izdala je priopćenje u kojem povezuju razvoj endoftalmitisa s COVID-19. Poveznica je primijećena kod 3 pacijenta, a znanstvenici i dalje traže kako su dva problema povezana.

konjuktivitis - jedan od simptoma koronavirusa
Photo by Subin – Pexels.com

U priopćenju se navodi da je u samo 2 mjeseca kod 3 osobe dijagnosticiran keratitis koji se razvio u endoftalmitis koji je rezultirao gubitkom vida. Jedan je pacijent i ostao bez oka, a sva trojica su bili pozitivni na koronavirus.

Iako još nije definirano kako su bolesti povezane, istraživači potiču medicinsku zajednicu da uzmu zdravlje očiju u obzir pri propisivanju antiinfektivne terapije, prenosi Ophthalmology Times.

Optical Express

Znanstvenici također navode da iako dokazi ne pokazuju direktnu korelaciju između koronavirusa i infekcije oka, ekstremno je rijetko da se keratitis ovako brzo razvije i endoftalmitis.

Što liječnici misle o poveznici između endoftalmitisa i COVID-19?

Amilia Schrier, doktorica i profesorica oftalmologije na Medicinskom učilištu Zucker, navodi da iako nema direktne korelacije, ne može se isključiti povezanost s koronavirusom.

U istraživanju iz 2012., samo 27 od 9934 oka u 15 godina su razvili endoftalmitis od keratitisa“, rekla je profesorica Schrier.

Isto je potvrdila i doktorica Sonal S. Tuli koja, za razliku od dr. Schrier, nije bila uključena u istraživanje. “Istraživanje ne sugerira da COVID-19 uzrokuje endoftalmitis, no postoji neka veza između dvoje.

Dr. Tuli je objasnila da je možda postojao neki prethodni problem zbog kojeg su pacijenti bili izloženiji COVID-19. Isto su tako možda bili izloženiji infekciji oka zbog nekog drugog problema.

Isto je tako moguće da zbog velikog broja slučajeva ovo nije veza, već slučajnost” rekla je dr. Tuli.