Istraživanje u Španiji : 80 odsto zaraženih ima nedostatak vitamina D

EPA/Youssef Badawi

Više od 80 odsto pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnici u Španiji ima nedostatak vitamina D, prema novoj studiji objavljenoj u Journal of Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Za vitamin D znaju svi, ali ono što ne znaju mnogi jeste da njegov aktivni oblik proizvode bubrezi. Biološki aktivan oblik vitamina D zove se kalcitriol, a to je zapravo jedan od tri hormona koje proizvode bubrezi. Stoga je ispravno za vitamin D reći da je hormon, a ne vitamin. On kontroliše koncentraciju kalcijuma u krvi i utiče na imuni sistem.

Nedostatak vitamina D povezan je s brojnim zdravstvenim problemima, piše Science Daily, iako je još uvek u toku istraživanje zašto on utiče na telesne sisteme.

Mnoga istraživanja ukazuju na bitan efekat vitamina D na imuni sistem, posebno u pogledu zaštite od infekcija.

-Jedan pristup je identifikacija nedostatka vitamina D i njegovo nadomeštanje, posebno kod visokorizičnih osoba kao što su starije osobe, pacijenti s propratnim bolestima i štićenici staračkih domova, koji su najpodložniji koronavirusu – rekao je koautor studije Hoze L. Hernandez, doktor nauka s Univerziteta Cantabria u Santanderu u Španiji.

On smatra da treba preporučiti lečenje vitaminom D kod pacijenata s koronavirusom s niskim nivoom vitamina D koji cirkuliše u krvi, jer bi ovaj pristup mogao imati blagotvorne efekte i na mišićno-koštani i na imuni sistem.

O važnosti vitamina D govorili su i ranije brojni stručnjaci među kojima je i doktorka Rouz En Keni.

-Imamo dokaze koji podržavaju ulogu vitamina D u prevenciji infekcija grudnog koša, posebno kod starijih osoba koje imaju nizak nivo vitamina D. Iako ne znamo konkretnu ulogu vitamina D u infekcijama koronavirusa, s obzirom na njegove šire implikacije na poboljšanje imunog odgovora i jasne dokaze o zdravlju kostiju i mišića, onima koji su stalno kod kuće i drugim rizičnim grupama trebamo osigurati adekvatan unos vitamina D – pojasnila je doktorka Keni.