Italija (2): Odolevanje masovnom turizmu

Foto: EPA/ CESARE ABBATE

Tu u centru grada, možete popiti kafu ili naručiti kolače u poznatom starinskom kafeu Gambrinus, u kojem je skoro uvek gužva a iz centra se, takođe, možete zaputiti na nekoliko različitih strana. Ako krenete ulicom Kjaja, u jednoj bočnoj uličici ubrzo ćete ugledati slavnu piceriju Brandi u kojoj je, kako legenda kaže, 1889. napravljena prva pica na svetu – Margarita, u čast Margarite Savojske.

Međutim, odličnu picu možete pojesti u skoro svakom napuljskom restoranu, i to naravno po povoljnijoj ceni, a izbor je neverovatan. Iz centra Napulja možete, takođe, krenuti i poznatom ulicom Toledo, ili se žičarom popeti do pomenutog zamka Sent Elmo. Kuda god da krenete, ne propustite da prošetate živopisnim uličicama, probate neke od napuljskih specijaliteta kao što su, naravno, pica, pržena pica frita, osvežavajući liker od limuna limoncello ili poznati slatkiši zvani baba. Iskoristite priliku da obiđete i muzeje čije su ulaznice prilično jeftine u poređenju s drugim gradovima, kao i crkve kojih ima mnogo. Nezaobilazna je svakako i jedinstvena kapela San Severo, sa čuvenom skulpturom Hrista pod velom. Ako se zamorite od šetnje ili odmaknete malo dalje od centra, korisno je da znate da Napulj ima i metro koji veoma dobro funkcioniše i povezuje grad i sa okolnim naseljima.

Ono što Napulju daje dodatnu čar svakako su i okolni gradovi i ostrva. Iz Napulja lako možete obići prelepu Amalfitsku obalu na kojoj se nalaze gradovi poput Amalfija, Positana, Sorenta. Do njih možete stići na više načina, autom ili autobusom, vozom ili brodom. Vožnja duž obale je doživljaj za sebe, ali u vreme praznika i letnje sezone ume da bude i naporna, naročito zbog velikih gužvi, tako da je možda najbolje da do ovih gradića doplovite morem. A svakako treba iskoristiti priliku da se na taj način obiđu i čuvena mondenska ostrva Kapri i Iskija.

Ono što mnoge turiste posebno privlači u okolini Napulja svakako su arheološki lokaliteti Pompeja i Herkulanum, mesta pogođena čuvenom erupcijom Vezuva pre gotovo dve hiljade godina. A kad smo već kod izleta iz Napulja, ukoliko ga još niste posetili ili vas vuče želja da ga ponovo vidite, iz Napulja možete lako i brzo stići i u Rim. Sve u svemu, Napulj u potpunosti opravdava čuvenu izreku „Vidi Napulj i umri“, naslov romana Jedi, moli, voli, ali i poznati hit iz šezdesetih godina – Napoli, That’s Amore – Napulj, to je ljubav.

Original Article