IVAN KARL SEKRETAR ZA KULTURU, IVONA JEVTIĆ PREMEŠTENA U MUZEJ: Nakon krivične prijave dobila ovu funkciju!

Skupština grada Beograda razrešila je 11. oktobra gradsku sekretarku za kulturu Ivonu Jevtić i ujedno je imenovala za v. d. direktora Muzeja Nikole Tesle. Ona je podnela ostavku, a na njeno mesto došao je Ivan Karl, dugogodišnji urednik na RTS, filmski i TV kritičar.

 

foto: Marina Lopičić

Jevtićeva će na čelu Teslinog muzeja biti najduže godinu dana.

Njenu smenu je pre više od pola godine zatražio veliki deo kulturne scene nakon analize rezultata gradskog konkursa za sufinansiranje projekata u 2018. godini, koju je obavila asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), a prema kojima je gotovo trećina ukupnog budžeta Sekretarijata za kulturu za sufinansiranje projekata u 2018. godini raspodeljena organizacijama čije je učešće sumnjivo iz različitih razloga, bilo da nisu registrovane za oblast kulture, bilo da su se registrovale neposredno uoči konkursa ili su promenile delatnost da bi ispunile uslov za učešće.

Asocijacija NKSS, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Udruženje likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Muzikološko društvo Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo (SKD) i Evropski pokret u Srbiji zatražili su bili odgovornost i smenu Ivone Jevtić uz ranije zahteve u vezi sa gradskom konkursom za kulturu, ali se gradske vlasti nisu do sada na to obazirale.
Tim povodom je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podnela u aprilu Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Ivone Jevtić i drugih zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Uoči aktuelne sednice gradskog parlamenta, Inicijativa je saopštila da Gradska uprava već šest meseci odbija da dostavi tužilaštvu neophodne informacije za pokretanje krivičnog postupka.

 

„U tom slučaju nema moje odgovornosti jer gradski sekretar ne odlučuje o konkursu, postoje komisije koje se time bave, stručnjaci koji su odabrani da se time bave. Lično nikakav uvid nisam imala u izbor projekata. Komisija je uradila svoj posao, donela odluku i odgovornost je na njima“, rekla je za Kurir Ivona i prokomentarisala svoj novi položaj:
„Kao gradski sekretar otišla sam u zenitu svojih dostignuća. Sve manifestacije koje sam radila – Oktobarski salon, Bitef, Belef, Bemus, dostigle su najveću posećenost, gledanost i najveće finansijske rezultate za vreme mog mandata. Čak 37 odsto je povećan budžet samo za programsku delatnost. Zaista odlazim veoma puna emocija, puno sam uradila. Ovo je novi izazov za mene. Muzej Nikole Tesle je jedan od 30 ustanova koje sam vodila i već imam dosta planova i projekata“.

 

foto: Damir Dervišagić

Ivan Karl od ponedeljka dolazi na mesto gradskog sekretara za kulturu, a povodom toga za Kurir ističe da je pred njim veliki izazov.
„Radio sam razne poslove iz oblasti medija i kulture, od televizije, preko selektora Festa, i na ovo gledan kao na profesionalni i lični izazov, ali i kao jedan korak napred u radu i razvijanju. Gledaću da se maksimalno posvetim tome i da uradim što više mogu za grad Beograd i njegovu kulturu. Planovi što se tiče kulture u budućnosti su veoma ambiciozni, ostvarivi i kapitalni i zato će mi biti drago da budem deo toga“, kaže Karl.

 

 

Ko je Ivona Jevtić
Od KCB preko „Pošte“ do sekretara kulture

 

Ivona Jevtić imenovana je za gradsku sekretarku za kulturu u avgustu 2016. godine, a na toj funkciji zamenila je Vladana Vukosavljevića, koji je imenovan za ministra kulture i informisanja Srbije.
Prethodno je bila na čelu Kulturnog centra Beograda, a u martu 2016. našla se u žiži javnosti zbog uklanjanja dela radova sa izložbe „Dirty Season – Necenzurisano“ foto-kolektiva Kamerades u galeriji „Artget“ KCB, koji je zbog cenzure odlučio da pre vremena zatvori izložbu. Tim povodom deo javnosti je tražio i smenu Ivone Jevtić, a protivljenje njenoj odluci da ukloni deo izložbe Kameradesa izrazio je bio i programski sektor KCB.
Burne reakcije u javnosti izazvalo je i njeno imenovanje za v. d. direktora KCB 2014. godine, s obzirom na način na koji je smenjena Mia David i konteksta promene statusa Oktobarskog salona, ali i zbog toga što nije imala iskustvo rada u kulturi.
Prema biografskim podacima Ivone Jevtić (1977), profesor je srpskog jezika i književnosti, a radila je u struci u Muzičkoj gimnaziji „Davorin Jenko“, Osnovnoj školi „Josif Pančić“ i Petnaestoj beogradskoj gimnaziji.
Bila je angažovana u oblasti marketinga u nekoliko firmi, a na čelo KCB došla je sa mesta rukovodioca Odeljenja za trgovinu i usluge Javnog preduzeća „Pošta Srbije“, gde je bila zaposlena od jula 2010.

Mona Cukic/ Foto: Stefan Jokić

 

NE PROPUSTITE

INTERVJU, MIRELA KRAJINOVIĆ O NARODNOM POZORIŠTU: Nisam uspešna zbog slikanja za Plejboj, sve sam napravila radom! Za 10 godina biću MINISTARKA KULTURE!

MINISTAR VUKOSAVLJEVIĆ ČVRSTO PRI SVOM STAVU: Moj je posao da komentarišem kulturu, ali nisam očekivao ovakvu buru oko rijalitija

 

 


Kurir

Autor: 
Kurir