Izbegavajte ih ako želite da smršate: Ove 2 vrste mleka goje, a svi ih smatraju zdravim

Pexels

Ilustracija

Mleko je jedna od glavnih namirnica, ali nisu sve vrste mleka jednake kada je reč o njihovom uticaju na zdravlje.

Mleko je bogat izvor esencijalnih hranljivih materija, poput kalcijuma i proteina, ali neke vrste mleka koje se smatraju zdravim mogu doprineti stvaranju viška kilograma i zapaljenskim stanjima u telu.

Zapaljenske reakcije nastaju kada se u dužem periodu unose neodgovarajuće namirnice, a hronična upala slabi imunitet i povezuju se sa većim rizikom za razvoj bolesti, poput dijabetesa, srčanih oboljenja i gojaznosti. Nutricionistica Meri Sabat i dijetolog Trista Best otkrile su dve takve vrste mleka koje treba izbegavati ako želite da smršate.

Neorgansko punomasno mleko

– Punomasno mleko sadrži zasićene masti koje mogu dovesti do upalnih procesa u organizmu i gojenja. Osim toga, neorgansko punomasno mleko može da sadrži toksine koji nisu samo upalni, već i štetni za zdravlje – navodi nutricionista za “She finds”.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko sadrži trigliceride srednjeg lanca (MCT) koji mogu da imaju neke zdravstvene prednosti, i dalje je bogato zasićenim mastima.

– Kokosovo mleko može doprineti gojenju i potencijalno usporiti metabolizam zbog visokog udela masti. Iako su ove masti primarno zasićene, što može uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema, bogate su kalorijama, a preterani unos kalorija može dovesti do gojenja – napominje dijetolog i dodaje da je umerenost u konzumiranju posebno ključna.

Read More