Izbegavajte jarko crveni paradajz

Paradajz sa Kvantaške pijace u Beogradu, začinjen je pesticidima. To su pokazale hemijske analize uzoraka povrća koje su obavljene prošle nedelje.

U paradajzu je pronađen ‘ciprodinil’, hemikalija kojom se prskaju jabuke i višnje i kojom ne sme da se tretira povrće. Otkrivena je u paradajzu koji je prodavao poljoprivredni proizvođač i nakupac iz Lebana. Njemu smo zabranili prodaju oko 400 kilograma i napisali prekršajnu prijavu zbog puštanja u promet hrane koja nije bezbedna, kaže za Politiku Svetlana Stankov, načelnica Fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Najveći problem je što je sporni paradajz već prodat, jer inspekcija nema mogućnosti niti ovlašćenja da oduzme robu i zabrani prodaju pre nego što dobije rezultate. Za to je potrebno barem pet, šest dana,

I ostale namirnice pod strogom kontrolom

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da se mora stati na put onima koji svesno truju građane kako bi svom proizvodu dali lepši izgled i upozoravaju da ‘fungicid’ koji je koristio ovaj prodavac sa Kvantaške pijace ima otrovna i kancerogena svojstva. Iz ove ogranizacije upućuju savete proizvođačima.

Treba izbegavati paradajz koji je izrazito crvene boje, a iznutra zelen. Spoljašnjost ovog povrća ne sme da bude skroz crvena, već oko peteljke mora da bude pomalo zelena. Ukoliko nije tako, reč je o prskanom paradajzu koji ne treba kupovati, savetuje Goran Papović, predsednik NOPS-a.

Osim voća i povrća analizirani su i uzorci mesa, mleka i mlečnih proizvoda. Ova ispitivanja obavili su veterinarski inspektori. Svi rezultati sa beogradskih tržnica bili su ispravni, ali je na kragujevačkoj pijaci proizvođačima jaja koji nisu imali potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti zabranjena prodaja.

Timovi poljoprivrednih, veterinarskih i fitosanitarnih inspektora su 27. juna kontrolisali šest pijaca u prestonici, kao i tržnice u Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu, Užicu i Nišu. Fitosanitarci su uzeli ukupno 76 uzoraka voća i povrća.

Paradajz, krastavac, crni luk, paprika, krompir, šargarepa, limun, banane i maline testirani su na pesticide, i to na svih 900 proizvoda za zaštitu bilja. Ispitivanja su obavljena u akreditovanoj laboratoriji SP laboratorija u Bečeju.

Iz Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede poručuju da će nastaviti da kontrolišu pijace i da će sve češće da ispituju bezbednost poljoprivrednih proizvoda.

Zbog visokih temperatura kvalitet proizvoda na pijacama svakodnevno se kontroliše, izjavila je Sanja čelebićanin, načelnica Veterinarske inspekcije.

Pijačne uprave su spremno dočekale leto i obezbedile adekvatne uslove za čuvanje i prodaju lako kvarljivih namirnica, kao što su mlečni proizvodi i jaja, izjavila je čelebićaninova za Tanjug i najavila još intenzivnije kontrole tržnica, ali i mesara i ribarnica.