Izbegavajte ove suplemente: Mogu da oštete jetru

pixabay.com

U pravim okolnostima, dodaci ishrani mogu učiniti puno dobrog za naše zdravlje. Međutim, uvek treba da budemo svesni mogućih rizika. Neki dodaci mogu imati opasne nuspojave ako se uzimaju u prekomernim količinama ili u kombinaciji sa drugim lekovima. Prema doktorki Hildi Vong, takav dodatak je kava kava (Piper methysticum).

Smatra se da kava kava smanjuje stres i podstiče opuštanje. Obično se dodaje čaju, ali se može uzimati kao dodatak ishrani ili kao ekstrakt. Nastaje od korena biljke Piper methisticum.

– Istraživanja su pokazala na potencijalne rizike povezane s konzumacijom kave kave, a najznačajniji je oštećenje jetre – rekla je doktorka Vong.

Pojašnjava da se pokazalo da kava kava smanjuje nivo važnog antioksidansa glutationa u telu, a takođe može da ograniči efekte enzima u jetri koji pomažu vašem telu da metabolizira lekove. To može biti posebno štetno ako imate istoriju bolesti jetre.

– Neki pojedinci su prijavili slučajeve hepatotoksičnosti, oštećenja jetre koja nastaju iz lekova i biljaka poput kave kave – dodala je.

Pre preuzimanja bilo kakvog dodatka ishrani, uključujući kavu kavu, važno je posavetovati se s lekarom o sigurnosti i delotvornosti. Takođe je ključno pridržavati se preporučene doze bilo kojeg suplementa koji unosite u telo.

Uz kavu kavu je takođe posebno važno ograničiti upotrebu alkohola i drugih potencijalno štetnih stvari, jer to može povećati rizik od oštećenja jetre.

Read More