IZBJEGNITE LJETNO TROVANJE! Ako želite biti sigurni, napravite test koji u par sekundi otkriva jesu li riba i meso pokvareni!

PAKIRANJA ZNAJU ZAVARATI

+
AAA

IZBJEGNITE LJETNO TROVANJE! Ako želite biti sigurni, napravite test koji u par sekundi otkriva jesu li riba i meso pokvareni!

Autor: Dnevno

Meso ili riba naizgled pa i miris mogu nam se činiti da su svježi, no tome uvijek nije tako. Posebno je to teško primjerice kod mljevenog mesa, zbog čega je najbolje kupovati domaće meso u mesnici gdje će ispred vas pripremiti mljeveno meso po želji. Kako bi izbjegli ljetna trovanja donosimo jednostavne i korisne savjete kojima ćete prepoznati je li riba ili meso svježe.

MESO

Foto: Pixabay

Boja, količina vode i prošaranost bijelim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama te je li sigurno za pripremu.

Kvalitetno meso moralo bi imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano. Osim toga, ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro.

Boja

Idealna boja ovisi o tome o kojem se mesu radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke.

Čvrstoća

Ako pakirano meso pritisnete prstom, ono se mora brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati, piše punkufer.

RIBA

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Riba je lako pokvarljiva namirnica, podložna mnogim onečišćenjima.

Koža – Svježa riba ima svijetlu kožu koja se prelijeva u duginim bojama, a na njoj je prisutna vodenasta, prozirna sluz. Što je pigmentacija na koži blijeđa i bez sjaja to je riba starija i upitnije kvalitete. Pokvarenu ribu možete prepoznati i po mutnoj sluzi na koži.

Oči – Svježa riba ima izbočene oči, prozirnu rožnicu i crnu blistavu zjenicu. Ukoliko naiđete na ribu s mliječnom bojom i zamućenom rožnicom te zjenicom sive boje zaobiđite ju u širokom luku jer je zasigurno pokvarena.

Škrge – Birajte ribu sa škrgama svijetle boje bez sluzi, a izbjegavajte one sa škrgama žučkaste boje i sluzi mliječne boje.

Miris – Ukoliko osjetite miris morskog bilja riječ je o svježoj ribi; neutralan miris nije razlog za brigu, ali kiseli miris nalik mirisu kupusa, svakako jest.

Unutarnji organi – Crveni bubrezi i ostali unutrašnji organi prepoznatljiv su znak svježe ribe, a svaki gubitak crvene boje ili znak smeđe boje, razlog su za uzbunu.

Filetirana riba – Ukoliko je meso čvrsto i elastično, glatke površine, prozirne i sjajne boje pred vama je svježa riba. Svaka promjena na boji i elastičnosti mesa znak su starosti ribe, a one mutne boje i mekanog mesa valja izbjegavati.

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI


ZNAK OZBILJNOG PROBLEMA

VAŽNO! Grč može ukazivati na izrasline na jajniku i cijeli niz ozbiljnih stanja, evo kad ga NE SMIJETE IGNORIRATI!


PAKIRANJA ZNAJU ZAVARATI

IZBJEGNITE LJETNO TROVANJE! Ako želite biti sigurni, napravite test koji u par sekundi otkriva jesu li riba i meso pokvareni!


ZANIMLJIVO OTKRIĆE

Muškarci ‘misle donjom glavom’: Znanstvenici kažu da muški mozak zaista ima puno zajedničkog s testisima


FANTASTIČAN JE

OVO JE NAJBOLJA BILJKA ZA DETOKSIKACIJU ORGANIZMA: Uklanja i celulit, a sigurno ga imate u kuhinji

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article