Izliječite petni trn: Hodajte kao po oblacima!

Bolni simptomi se javljaju nakon spavanja ili dugog sjedenja.

Petni trn (Calcar calcanei ) je izbočenje na petnoj kosti,to je reaktivno stvaranje kosti usljed hroničnog mehaničkog preopterečenja prilikom boli se izražava prilikom hodanja. Ova bol se češće kod starijih osoba,koji ne dopušta opterećenje ovog dijela stopala posebno je karakteristično za jak bol u sredini pete.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka dugog sjedenja ali i nakon spavanja, i to na njenoj unutrašnjoj površini u predjelu pete. Ljudi se žale na osjećaj prisutstva eksera u peti, kao i na nepodnošljivu bol.

1. Pojačajte cirkulaciju

Najjednostavnije liječenje bola jeste povećati unos kalcijuma i pojačavati cirkulaciju.

Za cjelokupno zdravlje organizma, važna je dobra cirkulacija. Zahvaljujući dobroj cirkulaciji krvotokom do organa putuju nutrijenti, minerali i kisik.

Loša cirkulacija, može da ima , negativno djeluje na cijelo tijelo kao i na organe u tijelu, te može biti uzrok mnogih bolesti.

U koliko imate i trce u udovima, hladne dlanove i stopala, grčeve, osjećaj umora i nepravilni otkucaji srca, sve to ukaztuje da imate lošu cirkulaciju.

Puno faktora može izazvati poremećaj cirkulacije:

  • sjedalački način života
  • konzumiranje alkohola
  • pušenje
  • poremećaj štitnjače

Image result for petni trn

  • visoki krvni tlak
  • bolesti živčanog sustava
  • slabokrvnost
  • sužene ili zakrčene krvne žile
  • alergije

Međutim vaša cirkulacija će se poboljšati u koliko u vašu svakodnevicu uvedete neke pozitivne životne navike.

1. Tjelovježba

Svakodnevno vježbanje je najbolji način da potaknete vašu cirkulaciju, bilo koja aktivnost je dobro došla. Te nemojte pretjerivati sa aktivnositima posebno u koliko je vaša cirkulacija jako loša.

2. Masaža

U koliko normalizujete krvni pritisak i poboljšate cirkulaciju najbolje će vam pomoći masaža, jer će zahvaljujući vašoj masaži krv brže proticati kroz vaše vene. Nakon masiranja preporučuje se i topla kupka, te masažu koristiote svako nekoliko sedmica..

Image result for cirkulacija

3. Hidroterapija

Pomoći će vam da proširiti krvne žile te na taj način poboljšate protok krvi.

4. Kurkuma

Je izuzetan lijek koji pomaže pri cirkulaciji, kurkuma spriječava sprečava trombocite da formiraju ugruške i smanjuje nakupljanje plaka u arterijama, kurkuma pomaže cirkulaciji kao i tljelovježba.

5. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje također koristiti za bolju cirkulaciju, svaki dan kunzumirate 1 do 2 kašike kokosovog ulja, te ga možete upotrebiti i za masažu.

6. Zeleni čaj

Svi znamo da je zeleni čaj bogat antioksidansima, te pomaže krvnim žilama da se opuste. Dnevno možete konzumirati čak i do 2 do 3 šalice zelenog čaja.

7. Tamna čokolada

Studije iz 2014 pokazuju da je tamna čokolada odlično djeluje na cirkulaciju u nogama, stoga svakodnevno konzumirate komad čokolade.

Što je loša cirkulacija?

Problem nastaje kada se protok krvi ograničisamo na određene dijelove tijela, poput prstiju. Ali pored toga može se dogoditi bilo gdje u tijelo.

Jedan od najčešćih uzroka je nakupljanje plaka na unutrašnju stranu krvnih žila i kapilara, to se događa zbog nakupljanja masnoća na unutarnjim zidovima stanica.

U blagim slučajevima to može uzrokovati nelagodu,ali u ozbiljnim starnjima problemi sa srcem, hipertenzija, oštećenje organa, moždani udar… Jedan od glavnih uzročnika loše komunikacije je loša ishrana.

Sustav cirkulacije je osnovni način kako stanice tijela dobijaju dobre materija, stanice će teško dobiti sve hranjive sastojke u koliko je cirkulacija loša.

Related imageU većini slučajeva kod odraslih je glavni uzrok loše cirkulacije edostatak vježbe te previše masne  i slane hrane.

2. Oblog sa medom i soli

Pomiješajte med i so u istoj proporciji (1:1)te stavite na bolno mjesto, nakon toga stavite gazu i zalijepite flasterom i umotajte najlonskom kesom.Nakon toga obucite čarape i lezite da spavate. Oblogu stavljajte svaku noć dok bol skroz ne nestane.

3. Tinktura sa aspirinom

10 tableta aspirina (od 200mg) zaliti sa 250 ml komovice 70%-nim medicinskim alkoholom ostavite da stoji dan ili dva.

Svako veče promućkajte tinkturu, nakon toga gazu umočite stavite na petu, umotajte najlonskom kesom i obujte čarapu. Zatim ostavite preko noći te operite mlakom vodom, obrišite i namažite nekom masnom kremom.

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja