Iznenadni srčani zastoj – fatalno stanje bez upozorenja

Pixabay.com

Kardiolozi objašnjavaju šta treba znati o iznenadnom zastoju srca i zašto se to dešava.

Iznenadni zastoj srca je hitan slučaj opasan po život koji se dešava kada naše srce iznenada prestane da kuca. Kao rezultat, osoba postaje nesvesna i disanje prestaje. U tom slučaju hitno lečenje je neophodno. Preživljavanje je moguće uz brzu akciju i medicinsku negu.

Iznenadni zastoj srca je vodeći uzrok smrti i “prouzrokuje oko 300.000 do 450.000 smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama svake godine”, prema Nacionalnom institutu za srce, krv i pluća. “Srčani zastoj uzrokuje oko polovine smrtnih slučajeva povezanih sa srčanim i moždanim udarom”.

Uobičajena zabluda o iznenadnom srčanom riziku je da je on u osnovi srčani udar, ali to nije tačno.

– Iznenadni zastoj srca nije isto što i srčani udar. Srčani udar se dešava kada je dotok krvi u deo srca blokiran. Iznenadni zastoj srca nije posledica blokade. Međutim, srčani udar može da izazove promenu električne aktivnosti srca što dovodi do iznenadnog zastoja srca – kažu stručnjaci sa klinike Mejo.

Svako je u opasnosti, ali postoje načini da se smanji mogućnost iznenadnog zastoja srca tako što ne pušite, ne pijete previše alkohola, održavate zdravu težinu i godišnje posećujete lekarue i obavljate redovne preglede.

Portal Eat This, Not That je razgovarao sa kardiolozima koji su objasnili šta prouzrokuje iznenadni srčani zastoj.

Zašto se dešava iznenadni srčani zastoj?

– Iznenadni zastoj srca je “kvar” električnog sistema srca. Može da bude nekoliko uzroka, kao što su srčani udar (blokiran protok krvi do srca), ožiljno tkivo, kardiomiopatija (uvećano ili zadebljano srce), značajne promene u elektrolitima u telu kao što su nivo kalijuma i magnezijuma – objašnjava dr Morgan.

Dr Fridman kaže da “mnogo različitih stvari može da dovede do toga”.

– Postoje poznate ili nepoznate bolesti srca – disekcije aorte, plućna embolija i abnormalnosti elektrolita su samo neki primeri. Na kraju, svi mi umiremo od srčanog zastoja – objašnjava doktor.

Sa Instituta Džons Hopkins kažu da srčani zastoj može da bude prouzrokovan srčanim oboljenjem ili se može dogoditi neočekivano. Međutim, postoje tri glavna uzroka:

Aritmija i ventrikularna fibrilacija

Aritmija se javlja kada su električni signali u srcu problem koji dovodi do abnormalnog otkucaja srca. Ventrikularna fibrilacija je vrsta aritmije i najčešći je uzrok srčanog zastoja. Ventrikularna fibrilacija je ubrzan rad srca u srčanoj komori, što prouzrokuje da srce podrhtava umesto da normalno pumpa krv.

Uvećano srce (kardiomiopatija)

Srčani mišić se širi što dovodi do abnormalnih kontrakcija srca.

Bolest koronarnih arterija

Ova vrsta srčane bolesti se javlja kada su koronarne arterije sužene i zadebljane zbog blokada izazvanih plakom, što ograničava protok krvi u srce. Ako se ne leči, koronarna arterijska bolest može da dovede do srčane insuficijencije ili aritmija, I jedno i drugo mogu da dovedu do zastoja srca.

Read More