Iznimno je bitno na kakvoj dasci režete svoju hranu: Jednu vrstu treba izbjegavati

Autor: F.F

Ovisno o vrsti daske za rezanje koju koristite u kuhinji, vaše posuđe može biti kontaminirano mikroplastikom. Na primjer, rezanje mrkve na plastičnoj dasci može proizvesti čak 15 miligrama mikroplastike po rezu, što je otprilike 50 grama godišnje – težina deset plastičnih kreditnih kartica.

Nedavna studija objavljena u časopisu Ecotoxicology and Public Health donosi zabrinjavajuću procjenu ukupne godišnje izloženosti mikroplastici po osobi koja koristi plastične kuhinjske daske, prenosi Kurir.

Mikroplastika nije samo problem za okoliš; pronađena je u ljudskim plućima, krvi i čak posteljici. Znanstvenici upozoravaju da mikroplastični oblici mogu ometati probavni i dišni sustav, dok kemijski dodaci iz njih mogu poremetiti endokrini i reproduktivni sustav.

Stručnjak otkrio jedan detalj za zdraviji san: Na ovo vjerojatno niste obraćali pozornost

Držite se drvenih daski

Dokazi ukazuju na to da mikroplastika ima ozbiljan utjecaj na javno zdravlje. Budući da se većina plastike ne razgrađuje u okolišu, te male plastične čestice mogu apsorbirati kemijske zagađivače i mikroorganizme koji predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje.

Studije su pokazale da životinje izložene mikroplastici mogu doživjeti kašnjenje u razvoju, promjene u ponašanju, neplodnost i oslabljeni imunološki sustav.

Foto: Pexels

Unatoč teškoćama u izbjegavanju mikroplastike, neke zemlje poduzimaju korake u borbi protiv ovog problema. Kao pojedinci, možemo zamijeniti plastične daske za rezanje staklenim, mramornim, bambusovim ili drvenim opcijama. Drvene daske ne samo da su ekonomičnije, već imaju i prirodna antimikrobna svojstva.

Osim toga, postoji nekoliko koraka koje možemo poduzeti kako bismo smanjili izloženost mikroplastici u svakodnevnom životu, poput izbjegavanja plastike za jednokratnu upotrebu i filtriranja vode kako bismo smanjili prisutnost mikroplastike. Redovito čišćenje prašine u domu također može pomoći u smanjenju mikroplastičnih vlakana koja se mogu naći u hrani.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More