Izrael: Sećanje na heroje

U zemlji je mnoštvo spomenika žrtvama holokausta i partizanima protiv nacista i njihovih saradnika u okupiranim zemljama Evrope.

Jedan je Spomenik pobedi u gradu Netanja, 35 kilometara severno od Tel Aviva. Monument nazivan „Krila“ u čast trijumfa Crvene armije nad nacistima, su 2012. otkrili predsednik Rusije Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Nekoliko ruskih milijardera i jevrejskih filantropa, pomogli su izgradnju spomenika, uz napore Ruskog jevrejskog kongresa. Spomenik je među najpoznatijim obeležjima Netanje, grada sa preko 220.000 stanovnika, sedmog najmnogoljudnijeg u Izraelu i turističkog središta poznatog po 14 kilometara dugoj plaži. Svakog 9. maja su kod spomenika komemoracije.

Predstoji otkrivanje statue u Jerusalimu u znak sećanja na jevrejske žrtve opsade Lenjingrada, čemu treba da prisustvuje predsednik Putin. Prema ruskim izvorima, u skoro dvoipogodišnjoj nacističkoj opsadi Lenjingrada je, među preko 500.000 žrtava u gradu, bilo 70.000 Jevreja.

Kneset je 2017. usvojio Zakon o Danu pobede i Danu oslobođenja od nacističke Nemačke da godišnjica pobede savezničkih snaga bude obeležena zvaničnom ceremonijom kraj Zapadnog Zida u Jerusalimu. Tog dana Jevrejski nacionalni fond I veterani Crvene armije polažu vence u kibucu Male Hahamiša u centralnom Izraelu. Narednog su marševi u Bat Jamu, gradu u centralnom priobalnom pojasu i u Ašdodu, a sve se završilo 14. maja u Jerusalimu povorkom veterana Crvene armije, kojih je, računa se, manje od 5.000 živo u Izraelu.

Običaj je mnogih učesnika marševa poznatih kao Besmrtni puk da nose fotografije poginulih rođaka. Neki na reverima imaju crne i narandžaste vrpce, poput georgijevske lente.

Poslanica Svetlova piše kako uprkos zvaničnom priznanju, statuama i paradama mnogi starosedeoci Izraelci nisu svesni da ovaj dan obeležavanja postoji. „Voleo bih da država uloži više napora kako bi škole učile o Danu pobede i doprinosu Jevreja koji su se borili u Crvenoj Armiji,“ ona navodi Papernog.

Vlad Kapostin, član Komiteta za emigraciju i prihvatanje u Rišon LeCionu, se izborio da grad na centralnoj obali i četvrti po veličini u Izraelu, pre dve godine počne tradiciju. „Bez pobede nad Nemačkom 9. maja, naša zemlja ne bi postojala,“ kaže on. „Svako od nas je živ zbog onih heroja koji su se borili protiv nacista. Moramo im odati zasluženo poštovanje i prepoznati njihov heroizam“.

Svetlova iz Hatnue, stranke osnovane kao alternativa biračima nezadovoljnim zbog odlaganja mirovnih pregovora sa Palestincima, navodi da, takođe, izraelski Arapi obeležavaju 9. maj. Mnogi od njih nekada studenti u Sovjetskom Savezu ili Zajednici Nezavisnih Država, imaju žene poreklom iz tih zemalja. Obično se okupljaju u dvoranama u Haifi, pevaju ratne pesme na ruskom jeziku i nazdravljajući u čast poginulih. Ove godine, su Parada Pobede i povorka Besmrtnog puka priređeni u Vitlejemu, gradu na Zapadnoj Obali, delu palestinskih teritorija.

Komunistička partija Izraela svake godine obeležava događaj u Šumi Crvene armije u Abu Gošu, lokalnoj zajednici kraj Jerusalima. Uopšte, godišnjica pobede nad nacističkom Nemačkom i tradicije povezane sa njom, ujedinjuju različite ljude, kao I Izraelce i Palestince, sa obe strane, zaključuje Svetlova.

Original Article