Jabuke kao lek: 3 napitka za umirenje i bolje varenje

66

Foto: Profimedia

“Iskaz nauke i praktike o velikoj koristi jabuke treba da nas pouči da se uvek koristimo ovim divnim rodom, kog možemo imati svake godine po nekoliko meseci”, pisao je veliki Vasa Pelagić. “One su podjednako važne i kao hrana, i kao začin, a i lek”, tvrdio je.

1. Protiv nesanice, glavobolje, jake kijavice i navale krvi u glavu treba piti jabukovaču tri do četiri dana, pre i posle podne. Ova kafa se priprema kao i svaka druga – zrele jabuke se iseku na tanke kriške i dobro osuše, a zatim utucaju u prah pa se od njega priprema topli napitak.

2. U sok od jabuke dodati malo mirođije i šećera pa uzimati po kašiku tri puta dnevno da bi se ublažio kašalj i bol u grudima.

3. Domaća šira ili jabukovača je bezalkoholno piće od divljih jabuka koje stoje na hladnom (najbolje bi bilo u bačvi) prelivene vodom, pa fermentiraju. Voda se doliva, a šira može da se pije tokom cele zime. Ova šira leči, tvrdio je Pelagić, mnoga spoljašnja i unutrašnja zapaljenja, čisti krv i jača želudac.

Izvor: Sensa

Article source: http://www.lisa.rs/zdravlje/saveti-zdravlje/11435-jabuke-kao-lek-3-napitka-za-umirenje-i-bolje-varenje.html