Jaffa desert

Jaffa desert je u činiji u sredini, slikano na radionici zdravih slatkiša u Novom Sadu

Kuva i piše:
Tatjana Marovski

 

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


 

 

Volim spoj čokolade i narandže, volim tu osvežavajuću notu, a opet tako slatkastu. Volim sve što podseća na jafa keks, pa otuda i inspiracija za pravljenje ovakvog hrono deserta. Hvala i doktoru Delabou što je lepo objasnio zašto je užina važna i omogućio nama slatkarošima da imamo dobru liniju, a opet da svaki dan uživamo u voćkastim i orašastim ukusima, a ponekad i u crnoj čokoladi. Da se razumemo, ovaj sjajni hrono jafa desert nije užina za svaki dan, posebno ne za one koji su u fazi mršavljenja, ali jednom u desetak dana možemo se počastiti, posebno zato što sadrži sve što je dozvoljeno, a bez brašna, jaja, mlečnih masti i belog šećera.

Jafa desert

Potrebno vam je:

Prvi sloj

  • 200 gr mlevenih badema, oraha, lešnika
  • 10-15 komada očišćenih i blendiranih svežih urmi
  • malo ribane korice narandže

Drugi sloj

  • 4 veće narandže, ili 5-6 manjih
  • 6-7 kašika čia semenki
  • 4-5  blendiranih urme (da izbegnemo dodatne zaslađivače)

Treći sloj

  • 100-150gr crne čokolade

Za prvi sloj dobro povezati sve sastojke i razraditi rukama. Čupkati loptice veličine većeg oraha i utiskivati u pliće i šire čaše (staklene, ili plastične). Za srednji sloj očistiti narandže, takođe i urme od koštica, ubaciti zajedno u blender (secko) i izblendirati. U to dodati čia semenke i ostaviti na pola sata u frižideru. Stavljati po kašiku dve preko prvog sloja. Na kraju narendati preko toga crnu čokoladu. Crna čokolada se može i otopiti pa preliti, samo kad se ona stegne biće malo teže jesti kašičicom. Na kraju još malo staviti u frižider.

Ukoliko nemate odgovarajuće posude, postupak možete pojednostaviti tako što ćete kompletnu smesu za prvi sloj utapkati u podmazani manji pleh (kao za đuveč), pa preko toga po istom redosledu staviti i preostala dva sloja. Kada se dobro stegne mogu se seći jafa kolačići. Sve to isto može da se ređa i u kalupe za mafine da dobijemo prave hrono jafice.