Jaja doprinose zdravlju

Jaja su bogata nutritijentima, sadrže u značajnim količinama skoro sve esencijalne vitamine i minerale kao i neke druge komponente koje povoljno deluju na zdravlje. Proteini iz jajeta su visokog kvaliteta i predstavljaju standard za poređenje kvaliteta proteina iz drugih namirnica.

Doručak je najbolji način da se započne dan, oni koji ne preskaču doručak žive duže, manja je verovatnoća da će se ugojiti tokom života i imaju smanjeni rizik od dijabetesa. Jaje za doručak može da poboljša takođe pamćenje i kognitivne sposobnosti

Jaja su savršeno rešenje za dijetu kojom se unosi malo ugljenih hidrata. Ni jedna namirnica ne ispunjava tako dobro sve uslove koje postavlja popularna Aktinsova dijeta, tj. dijeta kojom se unosi malo ugljenih hidrata a puno proteina kao jaja. Jaja sadrže oko 6 gr proteina, 4.5 gr masnoće, što je samo 7% od dnevnih potreba. Samo jedna trećina su zasićene masnoće dok 2 grama čine mono-nesaturisane masnoće. Jaje je i jedna od najjeftinijih namirnica koja je izvor visoko kvalitetnih proteina.

Studije vođene na univerzitetu u Arizoni su zaključile da će nivo holesterola u krvi kod zdravih ljudi ostati isti ako osoba jede jedno jaje dnevno.

U preporukama za zdravu ishranu više ne postoje ograničenja koliko žumanaca osoba sme da konzumira nedeljno.
Jedan od esencijalnih nutritijenata – holin igra važnu neurološku ulogu u razvoju mozga i njegovim memorijskim fukcijama. Otkrivano je da nedostatak holina pre rođenja ima negativan uticaj na razvoj delova mozga povezanih za sposobnost učenja i pamćenja. Jaje sadrži 125mg holina, što zadovoljava 22% od dnevne potreba kod odraslih.

Makularna degeneracija, oboljenje koje se javlja sa starenjem je jedan od glavnih uzroka slepila. S obzirom da se produžio životni vek stanovništva postaje veoma važna prevencija ove bolesti. Naučnici su otkrili da neki antioksidansi, pogotovo lutein i zeaksantin mogu da igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od oboljevanja od ove ozbiljne bolesti oka.