Jaja u luku. I zašto nije loše tostirati hleb

Jaja u luku 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


 

Ovaj doručak sam spremala prošle nedelje, ali ga nisam odmah postavila jer sam čekala odobrenje od mog druga biohemičara. Kada god pišem o nečemu što je njegova struka, a ja podatke tražim po internetu, proverim da li sam sve napisala kako treba :) . I jesam i ovog puta.

Doručak: tri jaja u krugovima luka i tostiran hleb.

Idite na pijacu ili u prodavnicu, izaberite najveći luk koji imaju. Isecite krugove po sredini, tamo gde je najširi. Izvadite sredinu.

U tiganj stavite malo svinjske masti, krugove luka, a zatim u njih ubacite jaja. Malo posolite i ispecite ih na nižoj temperaturi. Tako neće zagoreti po dnu i žumanca neće biti suviše rovita. Naknadno dodajte još začina. Ja sam na jedno stavila čili (volim ljuto), na drugo biber, a na treće kari.

Jaja u luku 2 s

Uz to sam pojela 3 parčeta hleba koja sam prethodno tostirala. Zašto?

  1. Hleb je ukusniji kada se tostira
  2. Hleb se lakše vari kada je tostiran
  3. Tostiran hleb bi trebalo da ima manji glikemijski indeks
  4. Tostiranjem hleba uništavate gljivice koje su mogle da nakupe

Jedna od “najproslavljenijih” tvrdnji u hrono ishrani  – da se kvasac poništava tostiranjem – ujedno je i jedna od najosporavanijih tvrdnji. I nešto oko čega su se uvek vodile rasprave.

Ono što znamo jeste da je kvasac živ dok je aktivan i dok hleb narasta od njega. Kada ode u rernu, kvasac kao i svaka druga gljivica umire na 50 stepeni. I teško da se može naknadno ponovo ubiti. Ali, ono što ostane u hlebu, odnosno velike količine skroba u hlebu mogu biti mamac za divlji kvasac koji se nalazi svuda oko nas – jer kvasac voli šećer.

I zato nije loše tostirati hleb, posebno ako stoji par dana, jer na taj način mogu da se ubiju pridošlice. Posebno kada su u pitanju ovi naši hrono hlebovi koji su dosta vlažniji od klasičnih belih hlebova.

A isušivanjem vlage, hleb lakše “padne” na stomak. Ova tri parčeta su pre tostiranja bila teška oko 80 grama, nakon tostiranja 66 grama. Znači, imalo je šta da se izvuče.

Jaja u luku 3 s

Takođe, tostiranjem hleba se “razbija” skrob u njemu, odnosno skrob se konvertuje u dekstrin, određenu vrstu šećera. Zato tostiran hleb ume da bude slađi, ali i da se brže svari pošto bi do tog istog procesa došlo i u organizmu samo kasnije.

Ako volite hemiju i želite da pročitate kako se skrob tačno razbija u dekstrin pročitajte OVDE.

I još jedna, bitna stvar. Tostiranjem hleba se smanjuje glikemijski indeks. A to je posebno bitno za dijabetičare. Glikemijski indeks pokazuje kojom brzinom raste šećer u krvi kada se pojede neka namirnica.

Istraživanje koje je još 2008. godine objavljeno u “European Journal of Clinical Nutrition” pokazalo je da određena priprema hleba može da utiče na to. Oni su ispitivali kako zamrzavanje i tostiranje hleba može da utiče na GI. Istraživanje je rađeno sa belim hlebom i pokazalo se da ova dva procesa značajno utiču na GI bez obzira da li se radilo o domaćem ili kupovnom hlebu. U pitanju je bio beli hleb, ali princip je isti i sa integralnim.