Januarska depresija je češća nego što mislite

Pixabay

Januarska depresija je sezonski poremećaj koji izaziva nedostatak sunca.

Kada prođu praznici, u ljudima ponekad ostane samo praznina. Tišina. Nemoć. Zbunjenost. Kao da su se i osećanja “umorila”. Umesto praska lepih misli, ostvarenih želja i inspiracije za nove zajedničke trenutke, dvoje je prestalo da diše kao jedno.

Da li smo u ovim januarskim svečanijim trenucima zapravo pod jačom presijom i imamo veća očekivanja, pitali smo Željku Kurjački Stanić, psihologa i psihoterapeuta.

– Sezonski afektivni poremećaj je nešto što uglavnom vezujemo za nordijske zemlje gde su zime duge, a dani veoma kratki tokom većeg dela godine. Međutim, postoje zime i kod nas u kojima nedeljama ne vidimo sunce, kada duvaju jaki vetrovi, padaju kiše ali nema snega. Takvo vreme pogoduje depresivnom raspoloženju.

Ljudima koji su skloni depresivnom raspoloženju može veoma teško da pada atmosfera pravljenja poklona, dobrog raspoloženja, optimizma.

– Njima tada sve to izgleda lažno, nasilno i iritantno – objašnjava Kurjački.

Iskustvo psihologa sa klijentima govori da se baš tada završe mnoge priče.

– Nekim ljudima je tada lakše da naprave korak koga se plaše, kao što je raskid veze. S druge strane, mnogi izbegavaju da u ovo doba prekidaju odnos, jer su svesni da će onaj koga ostavljaju možda još dugo taj praznik, koji bi trebalo da bude radostan, vezivati za tu bolnu uspomenu. Ako partner mnogo voli Novu godinu, to bi bilo slično kao kada bismo ga ostavili baš na njegov rođendan – ističe Kurjački.

Kako možemo da sačuvamo pravu ljubav i prijateljstvo?

– Važno je da sa sobom porazgovaramo i donesemo odluke kako da se čuvamo i šta da radimo da sebe i svoje zaštitimo.

Nove odluke

Nova godina je vreme kada se donose nove odluke, kada smo puni nade i optimizma. Simbolično, to je novi početak.

Ne raskidajte za praznik

Praznici koji su usmereni na porodicu, koji su željeni i očekivani možda nisu dobar trenutak za raskid. To ne znači da ga treba odlagati do beskraja.