Japan (2): Muzej Jajoi Kusame

Foto: Iz lične arhive

Brojni heštagovi sa njenim imenom upućuju na umetnicu sa ekstravagantnim perikama, u odeći sa motivima sopstvenih dela – omiljeni dekor za selfi Instagram generacije, ali ko je zapravo Jajoi Kusama, široj javnosti najpoznatija po tačkicama, beskrajnoj sobi sa ogledalima i instalaciji žute bundeve sa crnim tufnama? Umetnica koja sopstvene psihičke probleme transponuje u skulpture, instalacije, slike, performanse, film, modu, literaturu i fotografiju zasnovane na konceptualnoj umetničkoj praksi, feminističkom, minimalističkom konceptu i umetnosti apstraktnog ekspresionizma.

Novinski izvori navode kako je motivi tačaka i mreža opsedaju još od detinjstva, budući da u desetoj godini počinje da slika, nakon što doživi vizuelno-akustične halucinacije koje će nastaviti da je prate; kako 1948. godine, posle studija tradicionalnog japanskog slikarstva u Kjotu odlazi u Njujork, gde postaje akter avangardne umetničke scene 50-ih i 60-ih godina prošlog veka; pominju se njeni hipi-hepeninzi, protesti protiv rata u Vijetnamu te kako je od art-bruta dospela na top-listu najskupljih savremenih umetnica na svetu; kako je 1993, na Venecijanskom bijenalu, zidove Japanskog paviljona prekrila ogledalima i ispunila ga skulpturama u obliku bundeve; da je 2014. proglašena najpopularnijom umetnicom na svetu; kako je stilizovala Džordža Klunija za editorijal magazina W, te da je njena slika Belo broj 28 iz ciklusa Beskrajne mreže iz 1960. godine u aukcijskoj kući Kristi prodata za više od 7 miliona dolara.

No, iako sam dosta toga pročitala o Kusami, prvi put sam jedan njen rad videla tek prošle godine, tokom umetničke rezidencije u Kvartu muzeja u Beču.

Srebrnu haljinu izloženu u MUMOK-u. Upravo je to delo, kao i moje propitivanje Ženskog diskursa u umetnosti, bio razlog zašto sam poželela da posetim Muzej Jajoi Kusame, kojim rukovodi Fondacija koja u nazivu nosi njeno ime. Muzej specifične minimalističke arhitekture, idejno rešenje studija Kume Sekei, otvoren je prvog oktobra, 2017, u tokijskoj četvrti Šinđuku.

Aktuelna postavka sadrži dela u kojima se očitava autorkina fascinacija beskonačnošću, korišćenje ogledala, svetlosnih efekata. Na izložbi se nalaze njeni rani, njujorški radovi iz serije Beskonačne mreže, ali i noviji kao što je svetlosna instalacija Stepenice za nebo (2019) ili slike Obožavanje beskrajnog prostora i Zaustavimo rat nastale tokom poslednjih godina, kao i Bundeva (2015) od nerđajućeg čelika s bojama koje aludiraju na svemir.

Na sajtu Muzeja se mogu pronaći sve potrebne informacije u vezi sa muzejskom postavkom uz napomenu da se karte za Muzej moraju kupiti unapred i to isključivo onlajn. Vreme boravka u muzeju je ograničeno na 90 minuta, a fotografisanje je dozvoljeno samo u određenim delovima Muzeja.

Original Article