Japan: Mori umetnički muzej u Tokiju

Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Ovaj muzej izlaže etablirane umetnike kao što su Takaši Murakami, Aj Vejvej ili Bil Viola, ali pruža šansu i stvaraocima mlađe generacije.

Do 27. oktobra ove godine u Mori muzeju se može pogledati retrospektiva 25-godišnjeg rada Ćiharu Šiote (Chiharu Shiota, 1972), predstavnice Japana na Bijenalu 2015. godine, poznate po performansima i instalacijama sa motivima paučinastih niti.

Ćiharu Šiota je rođena u Osaki, a živi u Berlinu. Njen rad je prikazan na više od 300 internacionalnih izložbi, a beogradska publika je njenu venčanicu prekrivenu crnim paučinastim nitima (Stanje postojanja, Haljina), imala prilike da vidi u Muzeju grada Beograda, na Oktobarskom salonu pod nazivom Čudo kakofonije.

”Odeća je za mene druga koža. Čak može biti i moćnija od stvarne jer nam omogućava da nešto više kažemo o sebi…, ona akumulira sećanja koja skupljamo iz dana u dan”, objašnjava Šiota.

Izložba Ćiharu Šiote u Mori umetničkom muzeju u Tokiju pod nazivom Drhtaji duše (The Soul Trembles) predstavlja do sada najsveobuhvatniju prezentaciju njenog rada koji tematizuje motive prisustva i odsustva, individualne i kolektivne memorije, snove, anksioznost i granice. Čine je njeni raniji radovi iz 90-ih godina prošlog veka, skulpture, video-radovi, crteži, dokumentacije performansa, kao i najnovija dela. No najveću pažnju privlače instalacije sačinjene od crnih ili crvenih paučinastih niti koje premrežavaju izložbene sale stvarajući ”neograničene prostore koji se postepeno šire u svemir”.

”Kada postane nemoguće okom pratiti nit ili umetnički rad, počinjem da osećam da je završen”, primećuje. ”Verujem da se u radu istina pojavljuje u trenutku kada ga više ne možete videti golim okom.”

Šiota, kojoj je nedavno, nakon 20 godina, ponovo dijagnostikovan kancer objašnjava da ju je upravo susret sa bolešću i smrću nagnao da kreira dela koji predstavljaju njen “iskreni dijalog sa sopstvenom dušom”. Verovatno je i to jedan od razloga zašto instalacije inspirišu posetioce na interakciju, fotografisanje, selfi, ali i suočavanje sa sopstvenom duhovnom biografijom. Inače, mreže po kojima će postati poznata, Šiota počinje da plete u sopstvenoj sobi, nakon što se nastani u Nemačkoj, seleći se iz jednog stana u drugi, žudeći za prostorom koji će joj pružiti iluziju sigurnosti i doma.

Sem njenih radova, u Mori muzeju se može pogledati i grupna izložba japanskih umetnika Lažne vesti (Fake news), inspirisana nekadašnjom politikom izolacionizma (sakoku) i lažnim vestima koje su jedan od motiva kustoske koncepcije ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala. Takođe i projekcija video-radova Takate Fujuhika, koji na humorističan, kritičan, ponekad erotizovan i naizgled apsurdan način propituju motive religije, mita, roda, traume, seksa, te binarnu opoziciju ženstvenosti i muževnosti.

Original Article