Je li bolje piti kiselo mlijeko ili jogurt? Stručnjak objasnio razliku i ukazao na što obratiti pažnju

Autor: Z.S.

Poznato je da je kiselo mlijeko tradicionalna namirnica koja se često koristi u prehrani na Balkanu. Iako je nekada smatrano ‘pokvarenim’ mlijekom, kasnija istraživanja su otkrila da je izuzetno zdravo. Kiselo mlijeko je bogato kalcijem, ključnim mineralom za zdravlje kostiju, ali također sadrži i kompleks vitamina B. Ono što čini najveće bogatstvo kiselog mlijeka su prirodni probiotici, a je li zdravije ono ili jogurt, odgovor dao gastroenterolog dr. Vojislav Perišić.

Iznio šokantne tvrdnje o jelu koje brojni Hrvati doručkuju: ‘Nikad ga ne bih preporučio’

Nije bolje

“Kiselo mlijeko nije bolje od jogurta. Istina je da sadrži 50 puta više probiotičkih bakterija nego jogurt, ali kiselo mlijeko sadrži puno laktoze i kod ljudi regulira samo njen nedostatak. Namjerno preporučujem ove današnje ‘moderne’ jogurte, na čijim ambalažama piše dva posto laktoze, jer kiselo mlijeko sadrži pet posto. Ono samo po sebi utječe na veću probavljivost. Preporučuje se djeci koja imaju akutne infekcije, jer kiselo mlijeko doprinosi poboljšanju zdravlja. Također, dobro je i za crijevne infekcije. Ako je gastroenteritis ozbiljniji – jogurt da, kiselo mlijeko ne, a ako je blaži, kiselo mlijeko da, zbog veće populacije probiotičkih bakterija”, rekao je dr. Perišić, prenosi Nova.rs, i objasnio kako prepoznati kada kiselo mlijeko ne treba konzumirati.

Foto: Pixabay

Kozje mlijeko

“Ako uzmete dva obroka s kiselim mlijekom koje ima puno laktoze, nakon drugog obroka imat ćete nadimanje. Tada možete prijeći na jogurt s manje laktoze, onaj koji ima dva posto. Naša sposobnost probavljanja laktoze nije smanjena toliko da ne možemo prevladati taj problem. Kiselo mlijeko sadrži proteine koji utječu na mišićnu snagu, ali ne ključno. Utječemo na mišićnu snagu, volju, raspoloženje, živčani sustav, aktivnost. Znamo da tri organske kiseline u debelom crijevu mogu utjecati na mozak. Jedna od njih je štetna i utječe na brzinu starenja živčanih stanica. Zato treba biti oprezan s mlijekom, pa je praktičnije piti kozje mlijeko”, rekao je profesor.

Što boja jezika govori o našem zdravlju? Ako primijetite ove promjene odmah posjetite liječnika

Brojni podaci koji ukazuju da je kiselo mlijeko ključno za dugovječnost, a dr. Perišić ih je potvrdio.

“Bakterija Lactobacillus bulgaricus utječe na spremnost za obranu od infekcija. Kad vidim da je u proizvodu nema, završio sam s njim. To nije to. Sve treba čitati i znati. Kad uzimamo komercijalne pripravke probiotičkih bakterija, imamo bolju stolicu, bez obzira na vrstu mlijeka. Kiselo mlijeko dobro djeluje kod zatvora”, objasnio je.

Autor:Z.S.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More