Je li bolje plivati u bazenu ili u moru?

Foto: Hervis

VELIKE RAZLIKE

+
AAA

Je li bolje plivati u bazenu ili u moru?

Autor: Promo

Mnogi Hrvati nauče plivati u bazenu, a kasnije ljetovanja provode plivajući u Jadranskom moru. Evo zašto se plivanje u svježoj i slanoj vodi – razlikuju!

Plivanje je zdravo, oko toga nema dvojbe.

Jača tijelo, povećava kapacitet pluća, umanjuje rizik od dijabetesa, pomaže kod mršavljenja, djeluje kao prirodan lijek u borbi protiv stresa, napetosti i nesanice… sve to uz minimalni strah od pritiska na zglobove i ozljeda, zbog čega je idealna vježba za sve dobne skupine, pa čak i za srčane bolesnike, astmatičare, trudnice ili kao fizikalna terapija nakon pojedinih operacija ili različitih ozljeda budući da smanjuje bolove i ubrzava oporavak.

Plivati se može u bilo kojoj vodi – u zatvorenim bazenima, rijekama, jezerima i moru. No, može li sastav i gustoća vode ikako utjecati na plivanje? I gdje se bolje pliva – u bazenu ili moru?

U bazenu je plivanje – najidealnije?

Kada govorimo o javnim bazenima uzet ćemo u obzir one ispunjene svježom vodom, budući da je u Hrvatskoj malo onih s morskom vodom (najčešće na obali). Sam dolazak na bazen koji je podijeljen u staze za plivanje i kojeg nadgledaju spasioci, kao i konstantna temperatura vode (optimalna je od 26 Celzijevih stupnjeva), ostavljaju dojam sigurnosti.

Plivali vi samo par ili 100 metara, niti jedan vam brodić neće prepriječiti put, iznenaditi vas velik val, naježiti hladni vir ili vam strujanje vode promijeniti smjer.

U bazenima jednostavno ne postoji mnogo faktora koji bi plivače ometali u vodi, pa oni vrlo lako mogu posvetiti više vremena, truda i koncentracije u sam razvoj svojih tehnika plivanja.

Samo treba pratiti crnu liniju na dnu bazena koja pokazuje početak i kraj staze te naučiti pravilno disati. Doduše, na bazenu niste sami, pa plivači jednostavno moraju naučiti ignorirati zvukove oko sebe i fokusirati se na svoj tempo i stil plivanja.

Plivanje u bazenu (Foto: Hervis)

U moru je plivanje – izazovnije?

Plivanje u morskoj vodi u mnogočemu se razlikuje od plivanja u bazenu.

Kao prvo, kod nekih se plivača može pojaviti strah od dubine ili susreta s morskim životinjama, što itekako utječe na samopouzdanje i na kvalitetu treninga.

Uz to, postoje brojni vanjski čimbenici koji mogu poremetiti brzinu i način plivanja, a najčešće su to valovi, iznenadna promjena temperature vode i jake morske struje.
Dodajte tomu i činjenicu da se uvjeti mogu mijenjati ne samo iz dana u dan već iz sata u sat, te da se nalazite na otvorenom prostoru gdje nema drugih ljudi koji bi vam mogli uskočiti u pomoć ako zatreba.

Budući da u moru ne postoje zidovi u koje se možete odgurnuti kako bi promijenili smjer plivanja, kao što postoje u bazenu, u moru se pliva do određene točke (najčešće bove, otočića ili druge plaže) i nekako je ljepše kad si vizualno možete predočiti koliko ste metara otplivali.

U korist plivačima ide i slano more – gušće je od klorirane vode u bazenu pa ljudska tijela imaju veću plovnost.

No, to što se u moru lakše održavamo na površini vode nužno ne znači da ćemo i brže plivati upravo zbog mnoštva tih drugih, nepredvidivih čimbenika koje smo spomenuli ranije.

Plivanje u moru (Foto: Hervis)

Prikladnom opremom za plivanje do vrhunskih rezultata

Dakle, postoje male, ali vrlo značajne razlike između plivanja u bazenu i u moru. Samo zato što ste brzi kao Michael Phelps u bazenu, ne znači nužno da ćete biti i u moru. I obrnuto!

Većina natjecatelja u biatlonu i triatlonu se s pravom mjesecima priprema najprije u bazenima kako bi usavršili tehnički dio, a tek se onda odvaže na plivanje u moru.

Dakako, s razlogom i nose prikladnu opremu za plivanje, koja osim što im pomaže u postizanju brzine, ujedno i štiti od negativnih utjecaja okoline.

U bazenu i u moru nosi se kupaći kostim. Aktivni plivači nose tradicionalne muške kupaće u obliku slip gaćica, dok se ženama preporučuju jednodijelni ženski kupaći kostimi. Iako mnogima ovaj staromodni, pripijeni kupaći kostim neće biti prvi odabir, kroz povijest se pokazalo da je zapravo najbolji jer ne usporava i ometa plivača tijekom plivanja.

Silikonska kapa za plivanje će ukrotiti dugu kosu i štititi je od klora i soli, ali i čuvati toplinu glave koja je jedini dio tijela koji se tijekom plivanja nalazi na površini vode. Pametno je u bazenu i u moru nositi i naočale za plivanje kako bi se moglo vidjeti pod vodom, lakše uočiti cilj te izbjeći susrete s drugim plivačima ili preprekama na ruti, a pogotovo kako bi se zaštitile oči od slane ili klorirane vode.

Kažu da je plivanje u moru ljekovito jer je morska voda bogata mineralima koji hrane kožu. Međutim, plivate li svakodnevno u moru bez obzira na godišnje doba, brinite o sebi i svom zdravlju te odjenite neopren odijelo jer mjestimična oscilacija u temperaturi u moru može biti kobna.

Dakle, sad kad sve znate o plivanju, nema vam druge nego kupaći kostim i ostatak opreme spremiti u torbu i pravac na bazen ili more! A gdje se opremiti od glave do pete po povoljnim cijenama? Naravno, u Hervisovim poslovnicama i online trgovini!

Autor:Promo

ZADNJE VIJESTI


CELER

ZABORAVLJENO BLAGO! Stabljika ove čudesne namirnice izuzetno je korisna, a danas zapostavljena


VELIKE RAZLIKE

Je li bolje plivati u bazenu ili u moru?


NE MOŽE LAKŠE!

ČUDESNA VJEŽBA KOJA BLOKIRA GLAD! Traje svega dvije minute: Potrebne su samo voda i stolica


OPASNA BOLEST

SVE JE VIŠE ZARAŽENIH BORELIOZOM: Znanstvenici objasnili koji su razlozi

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article

(Visited 4 times, 1 visits today)