Je li zdravije bijelo ili crno grožđe? Postoje neke razlike, no obje skupine imaju određene prednosti

Autor: Zlatko Govedić

Grožđe, jedno od najomiljenijih voća na svijetu, upravo nam u ovo doba godine dolazi u različitim bojama – bijelo i crno. Mnogi se pitaju koje je zdravije.

I doista, što se tiče njihova utjecaja na ljudsko zdravlje, postoje poneke razlike.

Bijelo grožđe

Poznato je po svom slatkom okusu i hrskavoj teksturi. Nutritivno, bijelo grožđe sadrži manje antioksidansa i vitamina od crnog grožđa, ali je bogato vitaminom C, koji je važan za imunosni sustav.

Crno grožđe

Obično je bogatije antioksidansima, napose resveratrolom koji je povezan s brojnim zdravstvenim prednostima. Također sadrži više vlakana, vitamina K i B-vitamina.

Utjecaji na zdravlje

Crno grožđe često je povezano s pozitivnim učincima na zdravlje srca zbog prisutnosti resveratrola.

Taj spoj pomaže u snižavanju razine lošeg kolesterola (LDL) i regulira krvni tlak.

Bijelo grožđe također ima svoje prednosti za srce, ali u manjoj mjeri.

Istraživanja su pokazala da crno grožđe može pružiti zaštitu od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke i debelog crijeva, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

Bijelo grožđe također ima antioksidativne koristi, ali su one manje izražene.

Razbijanje mitova o dijetama i mršavljenju: Ovo su najčešće zablude u koje mnogi i dalje vjeruju

Visoka razina antioksidansa u crnom grožđu pomaže u očuvanju zdravlja kože i usporava proces starenja.

Bijelo grožđe također ima koristi za kožu, ali u manjoj mjeri.

Važno je napomenuti da bijelo grožđe sadrži nešto manje kalorija od crnog pa može biti bolji izbor za one koji paze na unos kalorija.

Ključ je u umjerenosti

Iako oba tipa grožđa nude brojne zdravstvene prednosti, crno grožđe se često smatra nutritivno bogatijim zbog veće količine antioksidansa, vitamina i minerala.

Međutim, bijelo grožđe također ima svoje prednosti, uključujući višu razinu vitamina C.

Ključno je razumjeti da ne trebate potpuno izbjegavati jedan tip grožđa na račun drugog. Umjesto toga, raznolika prehrana koja uključuje različite vrste voća i povrća može biti najbolji način za maksimiziranje zdravstvenih koristi.

Osjećaj gladi jedan je od najčešćih uzroka debljanja: Ove namirnice pomoći će vam da ju suzbijete i time spriječite prejedanje

Kako biste najbolje iskoristili prednosti oba tipa grožđa, preporučuje se uključivanje različitih sorti u svoju prehranu.

To će vam omogućiti da uživate u raznolikosti okusa i tekstura te iskoristite bogatstvo hranjivih tvari koje grožđe nudi za vaše opće zdravlje.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More