Jedan sastojak koji svi vole stavljati u sendvič uzrokuje masne naslage i loš je za srce

Autor: H.B.

Ogroman broj ljudi dan voli započeti ukusnim, bogatim sendvičem. Sendviči su postali sastavni dio prehrane gotovo svakog čovjeka, ali mnogi ne znaju da jedenjem sendviča zapravo taložimo visceralne masti, koje se hvataju na crijeva, jetru i trbuh. Masne naslage ne oblažu smo zadebljani sloj kože, odnosno ne stvaraju samo salo, već se mogu nataložiti u arterijama i uzrokovati čitav niz problema.

Dijetetičarka Laurie Walker otkrila je da je najčešći krivac za stvaranje ove opasne masti zapravo jedan sastojak koji gotovo svi stavljaju u sendviče. “Bijeli kruh omiljen je zbog teksture i praktičnosti, ali povezuje ga se s povećanim rizikom od nakupljanja visceralne masti. Rafiniranom brašnu koje koristimo u bijelom kruhu nedostaju vlakna i hranjive tvari koje se nalaze u cjelovitim žitaricama, što dovodi do brzih skokova razine šećera u krvi”, rekla je Walker.

Foto: Pexels

Opasna mast

Dijetetičarka je dodala da se bijeli kruh brzo probavlja, što znači da se brzo pretvara u glukozu, a višak glukoze može se skladišti kao visceralna mast u tijelu. “Ta mast je posebno opasna jer je tijelo ne metabolizira dobro, a može doprinijeti ozbiljnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara”, upozorila je dijetetičarka.

Savjetovala je, isto tako da se bijeli kruh zamijeni kruhom koji sadrži ječam, proso, integralno brašno, zob, raž, kvinoju jer imaju izuzetno povoljan utjecaj na tijelo. Oni sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju hrane i rezultat toga je regulacija šećera u krvi. Dobar su izvor antioksidansa, dijetalnih vlakana i minerala.

Policija uhitila 20-godišnju djevojku zbog ubojstva bebe: Zamotala ju u crnu vreću i bacila u bunar

Autor:H.B.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More