Jednu stvar nikako ne smijete raditi s partnerom: Znatno utječe na vašu efikasnost

Autor: F.F

Ako imate planove za trčanje, možda biste trebali razmotriti opciju da ostavite supružnika ili partnera kod kuće. Prema novim istraživanjima, barem kada su u pitanju stariji odrasli, vježbanje s partnerom može rezultirati nižim razinama tjelesne aktivnosti u usporedbi s vježbanjem samostalno.

Istraživači s Tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru pratili su 240 sudionika u dobi od 54 do 72 godine. Sudionici su nosili uređaje za praćenje fitnessa koji su evidentirali broj koraka, otkucaje srca, prijeđenu udaljenost, potrošene kalorije, minute aktivnosti i podatke o spavanju, piše Daily Mail.

Svi sudionici bili su u braku i živjeli su sa svojim supružnicima, a podijeljeni su u dvije skupine – one koje su vježbale zajedno i one koje su vježbale pojedinačno.

Foto: Pexels

Neočekivani rezultati

Analiza je pokazala da su tijekom 12 tjedana sudionici koji su vježbali s partnerom imali niži prosječni broj koraka u usporedbi s onima koji su vježbali sami. Oni koji su vježbali zajedno napravili su u prosjeku 10.441 korak dnevno, dok su oni koji su vježbali samostalno napravili 11.372 koraka dnevno.

Tijelo će vam biti zahvalno ako ćete konzumirati ovaj čaj: Pomaže i u prevenciji opake bolesti

Istraživači vjeruju da su više razine tjelesne aktivnosti teže postići kada se radi o parovima, jer zahtijevaju veće promjene u životnom stilu. Dr. Sapphire Lin, voditeljica istraživanja, naglasila je da bi stariji odrasli ljudi koji žele uključiti tjelovježbu u svoj život možda pronašli efikasnije usredotočiti se na promjene vlastitih rutina umjesto pokušaja vježbanja s partnerom i nametanja promjena.

Rezultati istraživanja također su pokazali da su parovi koji su vježbali zajedno više vremena provodili u sjedećem položaju i rjeđe ostvarivali ciljeve u broju koraka dnevno, poput 7.500, 10.000 i 15.000 koraka, u usporedbi s onima koji su vježbali pojedinačno. Studija je objavljena u International Journal of Human-Computer Interaction.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More