Jednu vrstu WC papira trebate izbjegavati: Ono što radi vašem tijelu će vas zaprepastiti

Autor: F.F

WC papir jedan je od osnovnih higijenskih proizvoda koji se može pronaći u gotovo svakoj kupaonici. Vjerojatno si ne možete zamisliti život bez WC papira, ali što kada bi vam rekli da postoje neki koji su štetni za vaše zdravlje? Primjerice, WC papir se ne može pronaći u puno azijskih kućanstava jer smatraju kako je zdravije ne koristiti ovaj predmet koji je za Hrvate osnovni dio higijene.

Kada kupujemo toaletni papir, mnogi od nas tražit će što mekšu rolu, po mogućnosti s nekim finim mirisom koji će oplemeniti cijelu kupaonicu. Ipak, stručnjaci ističu kako korištenje WC papira nekada i nije najbolja i najzdravija opcija za naše tijelo. Važno je čitati etikete pri kupnji ovog proizvoda, a razlog je poprilično jednostavan – opasna kemikalija koja se zove formaldehid. Iako je WC papir higijenski proizvod, neke tvrtke koje se bave proizvodnjom istog odbijaju navesti sve sastojke pozivajući se na “poslovne tajne”.

U toaletnom papiru često se koristi formaldehid kako bi mu se pružila mekša tekstura. Formaldehid može izazvati značajnu iritaciju intimnih dijelova tijela te također može prouzročiti osjetljivost očiju, kože i grla, pa čak i alergijske reakcije. Mirisni toaletni papir može imati privlačan miris, ali ti atraktivni parfemi zapravo mogu uzrokovati alergijske reakcije i na kraju – probleme.

Pogreška koju gotovo svi rade kod pranja posuđa perilicom: Jednu stvar nikako ne smijete činiti

Treba paziti

S ciljem održavanja svježine, tvrtke često koriste umjetne mirise u toaletnom papiru, no ti mirisi mogu negativno utjecati na zdravlje intimnih dijelova, čak izazivajući alergije i osipe. Korištenje toaletnog papira može, prema izvještaju Independenta, rezultirati određenim zdravstvenim problemima koji se mogu izbjeći.

Dok se u nekim zemljama poput Japana, Grčke i Italije često preferira upotreba bidea umjesto toaletnog papira za higijenu nakon pražnjenja crijeva, u većem dijelu svijeta (osim u muslimanskim zemljama) toaletni papir je neizostavan u kupaonici. Međutim, liječnici sada upozoravaju da nakon brisanja stražnjice često ostaju tragovi izmeta koji mogu izazvati iritacije osjetljive kože.

Pored toga, prekomjerna upotreba toaletnog papira može dovesti do zdravstvenih problema poput analnih fisure, hemoroida i infekcija mokraćnog sustava. Rose George, autorica knjige “Big The Nuness: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters”, ističe da ljudi često vjeruju da su potpuno čisti nakon korištenja toaletnog papira, dok zapravo on nije dovoljan za potpuno čišćenje.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More