Jesen je stigla sa bolom u kostima

Prošlo je oko 15 miliona godina od kako su naši majmunoliki pretci prestali da se kreću četvoronoške. Uspravan hod i normalno menjanje položaja ljudima ostavilo bolove u krstima, mišićima i zglobovima, takozvanom lokomotornom aparatu koje medicina još uvek rešava. Neki od njih su:

Lumbargo – akutni lumbargo nastaje zbog procesa na diskusu u slabinskom delu kičme. lumbargo najčešće nastaje prilikom svakodnevnih pokreta: saginjanja, brzog kretanja stepenicama, naglog okretanja, dizanja tereta ali najčešće usled dugotrajnog neprirodnog položaja tela. Simptom lumbarga je oštar bol koji se najčešće oseća na mestu gde se slabinski pršljenovi kičme spajaju sa krstima. Lumbargo nastaje zbog razlabavljenja i iskliznuća međupršljenskog koluta – diska. To se dešava kada je tkivo oko kičmenog diska oštećeno ili staro.

Redovnom fizičkom vežbom mogu se ojačati mišići leđa i smanjiti razlozi za pojavu ovog oboljenja.

Išijas – je bolest najdužeg živca u organizmu , Nervus Ishiadicus. Nastaje usled pomeranja pršljenova kičme zbog čega dolazi do pritiska na ovaj živac. Bol se prostire čitavom dužinom živca koji ide iz donjeg dela kičme, preko kuka, zadnjom stranom butine i podkolenice sve do stopala.

Reuma – nije jedna bolest već čitav skup raznih oboljenja koje imaju samo dve zajedničke oznake – bolovi se javljaju u lokomotornom aparatu i pokretni su. Skaču sa zgloba na zglob, od jedne grupe mišića na drugu, nestaju i ponovo se javljaju.

Bol u leđima- je naziv za tegobe kičmenog stuba. prema podatcima Svetske zdravstvene organizacije oko 70% čovečanstva ima probleme sa kičmom.

Leđa mogu da bole usled bolesti same kičme ali i kao reakcija na bolesti nekih drui organa.

Kičmeni stub je nosač preko 200 kostiju i 500 mišića od kojih 140 mišića omogućava kičmi pokretanje. Njeni pršljenovi su neka vrsta amortizera u telu. Kad ne funkcionišu kako treba nastaju bolovi u leđima koji može biti kao posledica lumbaga, išijasa, artritisa, reume….

Bolovi u leđima kada kičma nije uzrok, mogu biti usled promena u zglobu kuka, loše cirkulacije u donjem delu tela, ravnih tabana, oboljenja prostate, žučne kese i bubrega.

Šest osnovnih vežbi za sprečavanje pojave bola u leđima

1. Iz ležeceg stava podižemo noge savijene u kolenima, privlacimo ih rukama ka grudima, prvo jednu, zatim drugu. Uhvatimo rukama ispod kolena noge i klatimo se u ovom položaju.

2. Kolena se hvataju rukama, savijaju ka grudima, podižu se glava i ramena, polako se rolamo na kičmi 30 do 50 puta. Zatim podižemo noge uvis, jednu, a zatim drugu polako spuštamo, ispravljenu na pod.

3. Zakucana stopala je vežba koja traži da vrhove prstiju stavite ispod neke podloge, na primer kreveta. Iz ležeceg stava blago savijenih kolena, ispruženih ruku polako podižete gornji deo tela, glavu stavljate medu kolena, rukama dotičete prste nogu. Ovo je ujedno i vežba za stomacne mišice. Za kičmu je važno da posle svakog podizanja vratite kičmeni stub i pritisnete tlo.