JESTE LI ČULI ZA MRTVI ZUB? Doznajte kako izbjeći ovu neugodnu bol!

Mrtvi zub nije rijetka pojava
Izvor. Pixabay

STOMATOLOGIJA

+
AAA

JESTE LI ČULI ZA MRTVI ZUB? Doznajte kako izbjeći ovu neugodnu bol!

Autor: Matea Sušac

Zubi su živa bića, a pulpa, živci, krvne žile i vezivno tkivo održavaju ga na životu. Ako ste primijetili da vaš zub postaje bolan ili počinje mijenjati boju to bi mogao biti znak umirućeg ili mrtvog zuba. Mrtvi zub nastaje kada su ta tkiva oštećena i kada je izgubljena opskrba zuba.

Može biti bolno ili uopće ne uzrokuje simptome. Mrtvi ili umirući zub treba brzo liječiti jer se može zaraziti i imati negativne učinke na čeljust, desni i ostale zube. Vrijeme je najvažnije ako imate mrtvi zub, jer je bitno na vrijeme djelovati i posjetiti stomatologa!

Što uzrokuje umiranje zuba?

Umiranje zuba može prouzrokovati ozljeda. Naime, krvne žile unutar zuba mogu se oštetiti ako trpite zub zbog mukotrpnih treninga, pada na lice ili drugih nesreća. Drugi mogući uzrok je propadanje zuba.

Upravo loša higijena zuba i prehrana bogata šećerom mogu uzrokovati karijes. Ako se šupljine ne liječe, bakterije mogu doći do i inficirati pulpu, uzrokujući infekciju i smrt stanica unutar pulpe. Na kraju se opskrba krvlju prekida i pulpa umire.

SIMPTOMI MRTVOG ZUBA

Prvi simptom može biti promjena boje. Oštećenje krvnih žila može dovesti do ružičaste boje i na kraju sivo, crne boje. Ako je zub obezbojen od propadanja, može izgledati žuto, sivo, svijetlosmeđe ili crno i biti sve promjenjiviji dok nastavlja propadati.

Drugi simptom je bol u zubima ili desnima. Iako neki ljudi neće osjećati bol, drugi mogu osjetiti blago intenzivnu bol, prvenstveno iz živčanih završetaka između vanjske strane zuba i zubne čahure. Jedan od simptoma je i osjetljivost. Zub koji umire može biti pretjerano osjetljiv na vruće ili hladno. Mogu se pojaviti i neki dodatni znakovi kao što su loš zadah, ili bolno oticanje.

MOGUĆNOSTI LIJEČENJA

Korijenski kanal: Ako je zub uglavnom netaknut, korijenski kanal i ispuna ili krunica mogu ga održati u funkciji. Postupak korijenskog kanala uklanja mrtvu pulpu i zamjenjuje je materijalom nalik na plastiku. Budući da mrtvi zub može postati lomljiv, stomatolog može staviti zub nad zub nakon tretmana korijenskog kanala kako bi ga ojačao i podržao.

Vađenje: Ako je mrtvi zub previše oštećen, vjerojatno će ga trebati ukloniti – još jedan razlog za rano liječenje. Zub ćete možda moći zamijeniti implantatom, protezom ili mostom.

Stomatolozi mrtvi zub nazivaju nevitalnim zubom
Izvor: Pixabay

Može li se mrtvi zub spriječiti?

Ovo su neki savjeti kako bi smanjili pojavu mrtvog zuba:

-nosite štitnik za usta za sport, i noćni štitnik za usta ako škripite zubima u snu
-izbjegavajte koristiti zube u pogrešne svrhe, poput žvakanja leda ili otvaranja stvari
-održavajte zdravu rutinu četkanjem dva puta dnevno pastom za zube s fluorom
-zakažite barem godišnje posjetu kod stomatologa, tako da možete na vrijeme liječiti karijes

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


ENDOKRINOLOGIJA

ZNATE LI RAZLOG VAŠEG DEBLJANJA? Evo nekih razloga koji bi mogli biti uzrok nekontroliranog dobivanja kilograma!


SPOLNE BOLESTI

GENITALNI HERPES: Zna biti neugodno i bolno ako se zarazite! Donosimo uzroke, simptome i savjete prevencije!


LIJEKOVI IZ PRIRODE

KURKUMA JE VRLO LJEKOVITA: Znate li da lijekovi od kurkume djeluju na bol! Donosimo savjet kako koristiti kurkumu s medom kao lijek!


STOMATOLOGIJA

JESTE LI ČULI ZA MRTVI ZUB? Doznajte kako izbjeći ovu neugodnu bol!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article