JESTE LI ČULI ZA ‘PLIVAČKO UHO’? Javlja se najčešće ljeti nakon kupanja, obično u bazenima i jezerima!

Foto: Pixabay

EVO KAKO NASTAJE

+
AAA

JESTE LI ČULI ZA ‘PLIVAČKO UHO’? Javlja se najčešće ljeti nakon kupanja, obično u bazenima i jezerima!

Autor: Matea Sušac

Plivačko uho je pojava za koju rijetki znaju, a javlja se najčešće tijekom ljetnih mjeseci. Riječ je o upali kože vanjskog slušnog kanala, točnije djela uha od ušne školjke do bubne opne, a naziva se u medicini “otitis externa”.

Obično se javlja nakon kupanja u bazenima i jezerima. Iako većina ljudi misli da je upala srednjeg uha isto što i plivačko uho, zapravo se ne radi ni o približno sličnoj upali. Upala srednjeg uha je u medicini poznatija kao “otitis media” i česta je pojava.

Kako nastaje plivačko uho?

Uzrok ove pojave je zadržavanje vode u spoljašnjem slušnom kanalu, što predstavlja idealnu podlogu za razvoj bakterijske infekcije. Djeca su puno sklonija plivačkom uhu jer imaju uže ušne kanale, a i većini slučajeva, naviku da dulje ostaju u vodi.

Vrlo je jednostavno prepoznati simptome jer djeca prije same pojave boli stavljaju prst u uho radi iritantnog svraba, ili se žale da slabo čuju, ili da im je voda u uhu. Nakon toga se javlja poprilično jaka bol pri dodiru ušhne školjke, ili bol pri žvakanju hrane jer je uho usko povezano s vilicom.

Ako je vaše dijete osjetljivo i sklono infekcijama uha, uvijek postoje mjere opreza kojima možete spriječiti takve infekcije, pogotovo ljeti kada se infekcije češće javljaju.

1. Opskrbite se čepićima za uši i kapima za plivanje

Ne kaže se bez razloga: “Bolje spriječiti, nego liječiti”, a ovako ćete se osigurati na vrijeme, te možete spriječiti infekciju.

2. Slobodno kupite sprejeve za prevenciju plivačkog uha
Na tržistu se nude različiti sprejevi za uši, a najbolji su oni koji sadrže maslinovo ulje budući da zbog masnoće znatno ublažuju ušni kanal mašću, te sprečavaju zadržavanje vode u uhu. Tako možete spriječiti pojavu plivačkog uha, a bitno je da ih koristite svaki dan prije kupanja.

3. Povucite ušnu školjku pri izlasku iz vode, kako bi izašao ostatak vode iz uha
Ovo je jednostavna metoda, a ušnu školjku možete obrisati ručnikom. Ni slučajno nemojte nemojte pokušavati da štapićima za uši uklonite preostalu vodu. Uvijek možete fenom malo posušiti uho, da ubrzate proces sušenja.

4. Iako ste primjenili sve mjere opreza možete još uvijek imati osjećaj začepljenog uha

U tom slučaju se poslužite ocatom ili alkoholom. Na taj način ćete ispariti vodu iz uha i kiselu sredinu u ušnom kanalu održati održati kako se ne bi inficiralo. Ovu metodu koristite samo ukoliko ne osjetite izrazite jaku bol, u tom slučaju se poslužite s antibiotskim kapima za uši. Koristite alkolhol ili ocat isključivo prije kupanja, ili spavanja.

Koja se terapija primjenjuje?

Većina roditelja započinje lječenje antibiotskim kapima za uši čak i prije odlaska lječniku, ali morate paziti da ih dozirate prema uputama proizvođača. Iako će se simptomi povući nakon 3 dana terapije, terapija plivačkog uha traje punih 7 dana. Primjena antibiotika traje samo dok traje bol, dan ili dva .

Što činiti ukoliko terapija ne djeluje?

Ako se dijete i dalje žali na bol čak i nakon terapije, obavezno se javite lječniku koji će promijeniti kapi, ili očistiti sekret iz uha ako je to potrebno. Lječnik u krajnjem slučaju može preporučiti oralni antibiotik. Najvažnije je da dok lječite uho, ne perite taj dio vodom.

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


EVO KAKO NASTAJE

JESTE LI ČULI ZA ‘PLIVAČKO UHO’? Javlja se najčešće ljeti nakon kupanja, obično u bazenima i jezerima!


ALERGOLOGIJA

AMBROZIJA VAS ‘NAPADA’ I NE MOŽETE SE OBRANITI? Donosimo odgovore kako ju možete pobjediti prirodnim putem!


OD PRIRODNIH SASTOJAKA

MUČE VAS ZANOKTICE? Ovo domaće ulje će vas spasiti. Za tren ćete ga napraviti sami


SPAS IZ KUHINJE

PROLAZI LJETO, A KOSA VAM JE ‘MRTVA’? Ovako ćete ju oživiti!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article