Jezik, usne i bjeloočnice otkrivaju jeste li zdravi: Gubitak obrva ukazuje na bolesnu štitnjaču

Jezik, usne i bjeloočnice otkrivaju jeste li zdravi: Gubitak obrva ukazuje na bolesnu štitnjaču

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Koje vam je boje jezik? Odgovor na ovo pitanje može dati podosta informacija o vašem zdravlju. Pogledajte zašto je važna boja jezika, usana i bjeloočnica, te zašto treba paziti na obrve

Jezik

Šta je zdravo: Crvenkasto-ružičasta boja.

Šta nije zdravo: Bijela, siva ili smeđa boja. Možda je uzrok bakterija, ili povratak kiseline iz želuca, ili čir na želucu. Ako po cijelom jeziku imate bijeli sloj, možda ste dehidrirali.

Pomoć: Četkicom za zube nježno odstranite nepoželjne naslage na jeziku. Ukoliko se bakterije opet brzo razmnože, posjetite liječnika koji će vas možda uputiti na pregled probavnog trakta. Ako su vam usta suha, pijte više vode.

Oči

Šta je zdravo: Sjajne bjeloočnice, te glatki, ujednačeno pigmentirani kapci.

Šta nije zdravo: Crvene, osjetljive bjeloočnice. Možda ukazuju na suhoću očiju, što može biti posljedica hormonalne promjene zbog trudnoće ili kontracepcijskih tableta. Ili predugo gledate u ekran? Žućkasta boja bjeloočnica može ukazivati na probleme s jetrom, kao što je hepatitis. Učestalo crveni rubovi kapaka mogu ukazivati na blefaritis, koji je posljedica infekcije, alergije ili rosacee.

Pomoć: Ukoliko imate suhe oči, probajte dva puta dnevno konzumirati riblje ulje, koristite umjetne suze te ovlaživač zraka po zimi. Da biste otkrili uzrok svojih problema, posjetite liječnika.

Usne

Šta je zdravo: Nešto ružičastije od tona vaše kože.

Šta nije zdravo: Neobično blijede usne mogu ukazivati na nedostatak željeza. Ranice na ivicama usana mogu biti znak nedostatka vitamina B12.

Pomoć: I željezo i B12 mogu se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima. Osim toga, željezo se može naći u grahu i tamnozelenom lisnatom povrću. Ukoliko su rane na usnama bolne, posjetite liječnika.

Obrve

Šta je zdravo: Ujednačen rast po cijeloj dužini.

Šta nije zdravo: Sužavanje obrva. Ako ih niste sami čupali, nedostatak obrva može biti posljedica bolesti štitnjače. Kad štitnjača ‘poludi’, gubitak na težini, te gubitak kose i obrva sasvim je moguć. Posebno pazite na stanjivanje prema krajevima.

Pomoć: Svakako posjetite liječnika i provjerite rad štitnjače.

Nokti

Šta je zdravo: Čvrsti nokti u boji kože.

Šta nije zdravo: Ako su nokti lomljivi, možda je to posljedica stresa. Zelene promjene često imaju veze s infekcijama, a plavkaste s cirkulacijom. Nedostatak hranjivih tvari također se može reflektirati na promjene na noktima – bijele tačke i brazde.

Pomoć: Postoji li način da smanjite pritisak? Pobrinite se da noću spavate barem sedam sati. Osim toga, pazite na ishranu. Zbog zelenkastih i plavkastih promjena posjetite liječnika.

(aura.ba)

Broj pregleda:
3.192

2021-02-08
Aura Redakcija