Kada je herpes na usni opasan za trudnice

Kada je herpes na usni opasan za trudnice 1Foto: Pixabay/Silviarita

Herpes na usni je infekcija koja je dosta česta, a izaziva je virus herpes simpleks. Manifestuje se u obliku crvenila, a zatim i mehurića koji su vodeni, sitni i bolni. Pojavljuju se na samim ustima i koži pored usana.

Primarna infekcija herpesom se najčešće događa u detinjstvu, objašnjava deramotovenerolog dr Dimitrije Karabahčiev za nova.rs. Virus zatim ostaje u organizmu čitavog života.

„Virus herpesa ostaje trajno u organizmu, u nervnim ganglionima, posle čega se u toku života, usred raznih provokativnih faktora, kao što je stres, oboljenje, može ponovo javiti. To se naziva rekurentna erupcija herpesa. Virus herpesa iz nervnih gangliona izlazi ponovo na kožu“, govori dr Karabahčiev.

Deca se najčešće zaraze herpesom na usni od odraslih – ljubljenjem, korišćenjem zajedničkog pribora ili balzama za usne. Herpes na usni kod beba može biti jako opasan i dovesti do komplikacija, zbog čega lekari savetuju da bebe ne ljubimo u usta i da nemamo kontakt sa cuclom.

Trudnice koje su ranije imale herpes na usni ne treba da brinu ako im se pojavi erupcija, ali može doći do komplikacija ako su se tokom trudnoće prvi put zarazile virusom.

„Herpes kao primarna infekcija u trudnoći može da dovede i do spontanog pobačaja. Ali radi se o pre svega o drugom tipu virusa, koji često dovodi do infekcije genitalne regije. A erupcije na tom području tokom porođaja mogu da dovedu do infekcije novorođenčadi“, upozorava dr Karabahčiev.

Original Article