Kada je pravo vreme za večeru: Da li je bolje jesti kasno ili uopšte ne jesti?

Pexels.com

Postoji nekoliko univerzalnih pravila kojih se treba pridržavati.

Kada se govori o idealnom vremenu za večeru, najvažnije je voditi računa o individualnim potrebama jer ne postoji savršeno vreme koje odgovara svima, ističu stručnjaci.

Vanesa Riseto, nutricionista i izvršni direktor kompanije „Culina Health“, objašnjava da mnogi faktori, kao što su godine i način života, imaju ulogu u određivanju savršenog vremena za večeru.

– Ako radite noću, onda je vaše idealno vreme za večeru drugačije od osobe koje rade dnevnu smenu. Uglavnom preporučujem da jedete prva dva sata nakon buđenja, a zatim svaka tri ili četiri sata – kaže stručnjak.

Večerajte dva do tri sata pre spavanja

Iako naučna istraživanja pokazuju da je večera između 17 i 19 časova korisna za opšte zdravlje, nutricionista savetuje da se večernji obrok završi najmanje tri sata pre spavanja, ako ne možete da jedete u preporučeno vreme, kako biste izbegli tegobe kao što su refluks ili gorušica.

– Posebno je važno da jedete nekoliko puta u toku dana, svaka tri do četiri sata – kaže Peri Halperin, dijetetičar i nutricionista, prenosi t-portal.

Ističe i da pri određivanju vremena obroka treba uzeti u obzir rad, nivo gladi, moguće medicinske tretmane, dnevne aktivnosti i druge navike.

– Iako je najbolje jesti dva do tri sata pre spavanja, ono što jedete je važnije od vremena: zdrava večera ima brojne prednosti, uključujući stabilnost šećera u krvi, održavanje težine i poboljšan kvalitet sna.

Kako da izbegnete gorušicu

Rani obrok ima mnogo prednosti za one koji imaju zdravstvenih problema, posebno sa varenjem.

Mekenzi Koldvel, registrovani dijetetičar i stručnjak za ishranu za sindrom policističnih jajnika (PCOS), ističe da ljudi koji pate od gorušice ili refluksa treba da razmotre raniji večernji obrok kako bi hrana imala dovoljno vremena da se u potpunosti svari pre spavanja.

– U mnogim kulturama večera se jede kasno, a postoje i drugi faktori životnog stila koji mogu sprečiti ranu večeru, tako da ne oklevajte da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da imate pun obrok u vreme koje vam odgovara – naglasio je Koldvel, i dodao koliko je važno da slušate svoje telo.

On kaže da će vas vaše telo će vas obavestiti kada je vreme za jelo, kao što će vam signalizirati ako kasna večera nije u skladu sa vašim stvarnim potrebama”.

Bolje jesti kasno nego ne jesti uopšte

Bez obzira u koje vreme jedete, postoje određene namirnice koje treba izbegavati ako želite dobro da spavate i vodite računa o svom zdravlju, kao što je masna hrana koja može izazvati probavne smetnje ako se konzumira kasno uveče.

– Ako ste gladni, trebalo bi da slušate svoje telo i jedete. Ali razmislite šta jedete: na primer, ako su slatke namirnice, vaše telo će morati da ih probavi tokom sna, što može uticati na njegov kvalitet – kaže dijetetičar Riseto.

Ukratko, ne brinite ako ne možete da se pridržavate tačnog vremena obroka svaki dan. Ne postoji univerzalno rešenje kada je u pitanju vreme za večeru, a najvažnije je da telo dobija hranu koja mu je potrebna tokom dana, prenose Vijesti.me.

– Ako ste propustili ‘idealno vreme’ za večeru, bolje je jesti kasno nego ne jesti uopšte – zaključuje Halperi.

Read More