Kada kašalj može da bude znak srčane bolesti?

pixabay.com

Iako je kašalj povremeno sasvim normalan, kašalj koji dugo ne prolazi može da bude znak određenog zdravstvenog problema, uključujući i srčane probleme.

Prema klinici Mejo, kašalj se smatra akutnim ako traje manje od tri nedelje, a hroničnim ako traje duže od osam nedelja.

Najčešći uzroci su uglavnom prehlada ili grip, alergija, astma ili bronhitis. Međutim, postoje i neke druge bolesti kod kojih je kašalj jedan od prvih simptoma, a jedan od njih je bolest srca.

Iako ga mnogi ignorišu, lekari upozoravaju da se obratite lekaru ako kašalj traje duže od tri nedelje ili vremenom postane intenzivniji.

Ali kako prepoznati da kašalj može da bude znak srčane bolesti? Postoji nekoliko znakova koji na to ukazuju. Ako se uz kašalj koji ne prolazi dugo vremena jave simptomi kao što su nelagodnost u grudima, vrtoglavica, otežano disanje ili mučnina, lekari kažu da bi to moglo da bude oboljenje srca, prenosi Index.hr.

Lekari objašnjavaju da postoje dve vrste srčanog zastoja, levo i desno. Kada dođe do zastoja na levoj strani, krv, ali i sva tečnost, povlači se u pluća, izazivajući otežano disanje i kašalj. U većini slučajeva kašalj ne jenjava vremenom, a vrlo često je prisutna i ružičasta sluz.

Read More