Kada ne smemo da koristimo probiotike?

pixabay.com

Pred put, kad se javi stomačni problem ili jednostavno preventivno – sve češće posežemo za probioticima, bilo prirodnim, bilo u vidu kapsula. Ipak, treba znati kako ih piti i – kada ih ne treba piti.

Šta su probiotici

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, probiotici su živi mikroorganizmi (bakterije i kvasnice) koje pružaju zdravstvenu korist domaćinu ako se unose u adekvatnim količinama.

Najčešći sojevi bakterija koji se koriste su iz roda Lactobacillus (mlečne kiseline) i Bifidobacterium, a takođe i kvasnica Saccharomyces boulardi ima povoljan uticaj na zdravlje ljudi, navode doktori Ivana i Ivan Đurić, koji na sajtu Saveti lekara rešavaju zdravstvene dileme koje muče mnoge.

Kako deluju

Mehanizmi delovanja probiotika se i dalje proučavaju, ali glavni se sastoje u tome da modifikuju našu floru u crevima naseljavajući je dobrim bakterijama, tako što se bukvalno utrkuju sa lošim mikroorganizmima u prijanjanju za zid creva i time zapravo pospešuju odbrambenu ulogu creva, a i učestvuju u jačanju našeg celokupnog imunosistema.

Kad se dobre bakterije vežu za creva, one zapravo podstiču lučenje sluzi koja se sastoji od proteina, lipida, soli i imunoglobulina i čija je uloga da spreči vezivanje štetnih mikroorganizama. Tad pokreću čitav niz procesa kojima se naše organizam brani od bolesti.

Pritom, kako navode Đurići, dokazano je ispitivanjem na ljudima i životinjama da probiotici imaju klinički potencijal protiv mnogih bolesti.

Za probiotike je ustanovljeno da pored toga što suzbijaju dijareju, ublažavaju intoleranciju na laktozu i postoperativne komplikacije, imaju antimikrobne aktivnosti, kao i aktivnosti protiv raka debelog creva, smanjuju simptome iritabilnog creva (sindrom nervoznih creva) i sprečavaju zapaljensku bolest creva.

Međutim, treba naglasiti da to ne važi za sve probiotike. Pojedini sojevi bakterija su delotvorni za jednu vrstu bolesti, ali nisu za neku drugu, zato ne treba praviti generalizacije, nego treba konsultovati lekara.

Kako se koriste probiotici

Oni se unose oralnim putem i mogu da budu:

Prirodni probiotici koji su se pojavili još u vreme starog Egipta i Mesopotamije u vidu fermentisanih mlečnih proizvoda. Tu se izdvajaju jogurt, kefir, kao i neki sirevi.

Veštački probiotici koji su proizvodi farmaceutskih kompanija i mogu se naći u bilo kojoj apoteci u obliku kapsula i granula. U njima su bakterije posebnim procesima osušene i u neku ruku konzervirane, a kada dođu u naš digestivni sistem, one se aktiviraju i počinju sa svojim dejstvom.

Kada se koristi probiotik

Kod akutnog proliva (tj. proliva koji je nastao zbog infekcije). Infekcije mogu prouzrokovati virusi, bakterije, paraziti…

Kako bi se sprečio proliv kada se koriste antibiotici, ali i zbog proliva izazvanog antibioticima.

Kada se putuje u neku stranu zemlju u kojoj je higijena na nižem nivou.

Koriste se i u mnogim drugim bolestima i stanjima bilo kao mera prevencija ili za suzbijanje simptoma, ali to isključivo na preporuku lekara jer kao što je već rečeno – nisu svi probiotici za sve.

Kada ne smete da koristite probiotike

Osobe koje su imunokompromitovane (boluju od bolesti koje obaraju imunitet, kao recimo AIDS), mogu da koriste probiotike isljučivo uz preporuku lekara jer su to živi mikroorganizmi koji mogu i da naštete.

Osobe sa intravenoznim kateterom ne bi trebalo da koriste probiotike.

Pre davanja probiotika deci obavezno konsultujte pedijatra. Takođe ako ste trudni ne koristite probiotike na svoju ruku.

Osobe koje imaju transplantirane organe ili odstranjen veći deo gastrointestinalnog trakta treba da budu posebno oprezne.

Ne odgovara svaki probiotik svakome, kao i kod svih lekova neki lek nekom prija nekom ne, pa se držite onoga što pomaže.

Takođe, svaki proliv koji traje duže od tri dana zahteva pažnju i detaljnije ispitivanje, tako da u tom slučaju morate obavezno otići do lekara.

Kao i svi lekovi, i probiotici imaju svoja ograničenja. Oni ne predstavljaju magičnu pilulu koja rešava sve probleme sa stomakom i bolestima.

Probiotici su pomoćno sredstvo koje je tu da vam, uz promenu načina ishrane i životnih navika, pomogne da rešite problem koji imate.