KADA SE NAJBOLJE CIJEPITI PROTIV GRIPE? Evo što o tom pitanju kažu liječnici

Foto: Unsplash

RIJEČ STRUČNJAKA

+
AAA

KADA SE NAJBOLJE CIJEPITI PROTIV GRIPE? Evo što o tom pitanju kažu liječnici

Autor: Dnevno.hr

Većina ljudi gripu posljednjih godina nije imala gripu zbog pandemije. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je objavio kako je tijekom sezone gripe 2020.-2021. ta je bolest bila “neuobičajeno rijetka” zahvaljujući sigurnosnim mjerama zbog covida-19 poput nošenja maski, češćeg pranje ruku i boravcima kod kuće.

No kako se mnogima život počinje vraćati u normalu, očekuje se da će broj oboljelih od gripe ove jeseni i zime biti veći pa stručnjaci preporučaju cijepljenje protiv gripe.

Ali kada bi se točno trebalo cijepiti? I može li se cijepiti protiv gripe u isto vrijeme kada i s ‘boosterom’ protiv omikrona? Evo što kažu stručnjaci, piše Yahoo Life u ponedjeljak.

Kao prvo, zašto se svake godine treba cijepiti protiv gripe?

Gripu zapravo izaziva nekoliko različitih virusa. Dva najčešća su virus influence A i virus influence B i svaki ima svoje podtipove i skupine.

Budući da se virusi gripe konstantno mijenjaju, kao i zbog toga što imunitet nestaje s vremenom, cjepivo protiv gripe svake se godine modificira radi bolje zaštite. Čak postoji i organizacija, Globalni sustav za nadzor i borbu protiv gripe pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (GISRS), osnovana 1952., koja prati česte promjene virusa influence.

Doktor Pedro Piedra, profesor molekularne biologije, mikrobiologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Baylor, u razgovoru za Yahoo Life je rekao da je to “dobra mreža za globalni nadzor koja prati koji virusi cirkuliraju i tada donosi najbolju pretpostavku što treba promijeniti u cjepivu” te godine.

Piedra objašnjava da cjepivo obično “gotovo savršeno odgovara” jednom od virusa koji cirkuliraju. “Uvijek je teško imati savršeno cjepivo za sve viruse koji cirkuliraju. Ali ne morate uvijek imati savršeno cjepivo da biste dobili križnu zaštitu”.

Cjepiva smanjuju odlazak liječniku za 60 posto

Što se tiče učinkovitosti, pokazalo se da cjepiva protiv gripe smanjuju rizik od odlaska liječniku zbog gripe za 40 do 60 posto, po CDC-u.

“Cjepivo protiv gripe smanjuje rizik od teških simptoma gripe, hospitalizacije, prijema na odjel za intenzivnu skrb i smrti”, rekao je dr. Riza Conroy, liječnik obiteljske medicine na Medicinskom centru Wexner Sveučilišta Ohio.

Cjepivo može i pomoći zaštititi one koji su najviše skloni komplikacijama od virusa gripe, što obično pogađa djecu u dobi od 6 mjeseci do pet godina, kao i starije od 65, po klinici Mayo.

CDC tvrdi da cjepiva protiv gripe mogu djeci spasiti život. Istraživanje iz 2022. pokazalo je da cjepivo protiv gripe kod djece smanjuje rizik od po život opasne gripe za 75 posto.

“Djeca mogu također umrijeti od gripe”, rekao je Piedra. “Općenito, djeca koja su umrla od gripe nisu bila cijepljena“.

Dodaje da od gripe ne umiru samo stariji. “Djeca imaju veći rizik od težih komplikacija, kao i trudnice”.

Na pitanje kada je najbolje cijepiti se dr. Conroy kaže da je najbolje vrijeme oko listopada, tako da budete zaštićeni tijekom sezone gripe.

Napominje da cjepivo “obično najbolje djeluje dva tjedna nakon cijepljenja”.

Cjepivo protiv gripe bi trebali primiti svi stariji od šest mjeseci, rekao je Conroy, osim ako im liječnik ne kaže drukčije.

Autor:Dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI


RIJEČ STRUČNJAKA

KADA SE NAJBOLJE CIJEPITI PROTIV GRIPE? Evo što o tom pitanju kažu liječnici


DAROVI PRIRODE

VITAMIN KOJI TIJELO NE MOŽE PROIZVESTI SAMO: Ovih pet namirnica obiluje njime pa ih svakako uključite u prehranu


POPULARNI SQUIRTING

STRUČNJACI RIJEŠILI MISTERIJ ORGAZMA: Dosada se nije znalo da žene izbacuju dvije vrste fluida!


NISU SAMO 'CIJEV'

CRIJEVA SU CENTAR ZDRAVLJA: Naše je tijelo čaroban stroj, a do mnogih bolesti dolazi zbog disbalansa crijeva i mozga

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article